8
Eylül
2024
Pazar
KAHRAMAN MARAŞ

Dalan: Müzakere tarihi önemli bir olay değil

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye müzakere tarihi vermesinin hiçbir öneminin olmadığını söyleyerek, "Avrupa’nın ihtiyacı varsa, Türkiye’nin ayağına gelecek, Türkiye’ye yalvaracak. Göreceksiniz AB, Türkiye’ye yalvaracak. Yalvarmazsa Roma İmparatorluğu’nu sadece hayallerinde görürler" dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği ve Tarihsel Kökenleri" konulu konferansta konuşan Dalan, Türkiyesiz bir AB’nin düşünülemeyeceğini kaydederek, Türkiye’nin telaşa kapılmasına ve aşırı tavizler vermesine gerek olmadığını belirtti.


AB’nin tarihsel kökenleri hakkında bilgi veren Dalan, "AB’nin tarihsel kökeni Romalılar dönemine dayanmaktadır. AB, Roma İmparatorluğu’nu bir bakıma Avrupa kıtası üzerinde yeniden kurma çabası içindedir. Ancak Avrupalılar, kendi tarih ve kültürlerini tam olarak bilmiyorlar. Çünkü Roma İmparatorluğu sadece Avrupa kıtası üzerinde kurulmuş bir imparatorluk değildi. Buna Asya ve Afrika da dahildi. Bugün AB’ye baktığımızda üç kıtanın sadece bir tanesinde oturuyor. Romalılar gibi hukuk düzenini kendi içlerinde oluşturuyorlar ancak şimdilik bir ordusu yok. Asya kıtasına Türkiyesiz uzanmaları mümkün değil. AB bugünkü kafayla giderse ve herhangi bir şekilde Türkiye’yi içine almazsa, Roma İmparatorluğu’nu yeniden kurma hayalleri suya düşer. Bunun yanında kendi aralarındaki birlik bozulur. AB kurulmaya giderken çöküşe de geçer. Türkiye’siz bir AB düşünülemez. Onun için Türkiye’nin telaşa kapılmasına ve aşırı tavizler vermesine gerek yok. AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı varsa gelip bize yalvaracaktır. Bizim onlara yalvarmamızın hiçbir temel nedeni yok" diye konuştu.
AB’nin Türkiye’ye müzakere tarihi vermesinin hiçbir öneminin bulunmadığını ifade eden Dalan, şunları söyledi:

"Ucu açık olduğu için, her pazarlık mutlu son ile de mutsuz son ile de bitebilir. Onun için ben onu müzakere tarihi olarak algılamıyorum. Türkiye o kadar ezilmiş, itilmiş bir ülke mi ki AB ile pazarlığa başlıyoruz diye zafer ilan edelim? Ne zaferi, Sakarya Zaferi mi, Çanakkale Zaferi mi, yoksa Kurtuluş Savaşı mı? Bunu zafer olarak adlandırmak bana göre zaferin ne olduğunu bilmemektir. Türkiye ağırbaşlı olacak, kendi meselelerini kendi çözecek, Avrupa’nın ihtiyacı varsa Türkiye’nin ayağına gelecek. Göreceksiniz AB Türkiye’ye yalvaracak. Yalvarmazsa da hayallerindeki Roma İmparatorluğu’nu sadece hayallerinde görür."

Türkiye’nin son 30 yıldaki politikalarını yanlış bulduğunu belirten Dalan, "Yıllardır AB’ye mahkummuşuz mesajı verildi, dolayısıyla AB, bizimle hep pinpon topu gibi oynadı" dedi.

K.Maraş
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 16:30:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?