8
Eylül
2024
Pazar
KAHRAMAN MARAŞ

Dünya pamukçuları K.Maraş'ta

Uluslararası Pamuk Birliği (ICA) Başkanı Fritz Gro’bien, Türkiye’nin dünyada çok önemli bir tekstil aktörü olduğuna dikkat çekerek, yaratıcılığını devam ettirdiği taktirde Türkiye’nin tekstil pazarındaki yerini koruyacağını söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nın (KTB) davetlisi olarak Kahramanmaraş’a gelen ICA Başkanı Gro’bien, KTB Başkanı Mehmet Tanrıverdi’yi makamında ziyaret etti. Dünya ticaretinin serbest rekabet altında yapıldığını ifade eden Gro’bien, şunları söyledi:

"Çin’in 2005’ten itibaren serbest kota sistemine geçtiğini biliyoruz. Ancak önemli olan ticarette eşit şartlar altında yapılmasıdır. Adil ve serbest rekabet ortamında yapılmasıdır. Tekstil ticaretinin serbest rekabet içinde olması herkes için faydalı olacaktır. Bizim görevimiz uluslararası ticarette adil ve uygun şartlar altında yapılmasını sağlamaktır. Zaten gerisi kendiliğinden oluşacaktır. Bu rekabet sadece Çinli olmayanlar için değil, onlar için de geçerlidir."

Çin’in de rekabeti yaşadığını anlatan Gro’bien, onlar açısından her şeyin düşündükleri kadar kolay olmayacağını, bundan dolayı Çin’deki ticaretin yeniden yapılandığını ifade etti. Gro’bien, herkesin kendi ev ödevini ciddi ve doğru yapması halinde dünya ticaretindeki yarıştan kopmayacağını kaydetti. Tekstil sektöründeki batıdan doğuya doğru yaşanan hareketliliği de değerlendiren Gro’bien, şöyle konuştu:

"Tekstil sektöründeki bu hareketlilik gözden kaçmıyor. Ancak burada toplam maliyet öne çıkıyor. Çin’de toplam maliyette çok iyi şartlar sağlanıyor ve bu şartlar orada olduğu sürece o tarafa doğru bir kayma devam edecektir. Tekstil işi sadece üretim demek değildir. Aynı zamanda yaratıcılık demektir. Her ne kadar üretim Çin’e doğru kayıyorsa da eski tekstil üreten ülkelerde işler hala devam edecek, çünkü orada yaratıcılık devam ediyor. Türkiye dünyada hala çok önemli tekstil aktörü. Yaratıcılığını devam ettirdiği sürece bu pazarda kendi yerini koruyacaktır."
KTB Başkanı Mehmet Tanrıverdi ise ICA’nın Çin hariç bütün dünyadaki pamuk üretim ve dağıtımını kontrol ettiğini ifade etti. Türkiye’nin pamuk üretiminde dünyada 7. sırada bulunduğunu hatırlatan Tanrıverdi, Türkiye’nin tekstil sektöründeki durumunun önümüzdeki yıllarda daha iyi konuma geleceğini dile getirdi.

Ziyarete, Başkan Gro’bien’in yanı sıra, ICA eski Dönem Başkanı Andrew Macdonald, gelecek Dönem Başkanı Peter Wakefield, KASİAD Başkan Vekili Abdulkadir Kurtul ile üyeler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 14:00:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?