16
Eylül
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

KİPAŞ, Türkiye'nin devleri arasında yer aldı

Kahramanmaraş'ta 1984 yılında Öksüz ve Gümüşer aileleri tarafından 5 adet open-end iplik makinesiyle üretime başlayan Kipaş Grubu, bugün tekstilden enerjiye, eğitimden sağlık alanına kadar değişik alanlarda faaliyet gösteren 13 şirketi bünyesinde barındıran dev bir kuruluş haline gelmeyi başardı.
Üretime 1986 yılında 11 bin metrekare alanda 35 kişi ile başlayan Kipaş Grubu kısa süre içerisinde Kahramanmaraş'ın en büyük sanayi kuruluşu haline geldi. 20 yıllık zaman içerisinde Türkiye'nin önde gelen kuruluşları arasına girmeyi başararak büyüme yolunda önemli adımlar atan grup bünyesinde kendi alanlarında uzmanlaşmış 13 şirketi barındırmakta. Bunlar; Kipaş (iplik, dokuma, boyama, baskı ve terbiye), Bozkurt (hazır giyim üretimi), Kipaş Denim İşletmeleri (Kot kumaş üretimi), Mipsan Tekstil (open-end iplikçilik), Kipaş Sigorta (Sigorta acentalığı), Kipaş Özel Eğitim (Eğitim Hizmetleri), Kipaş Tarım (Çırçır İşletmeciliği), Erdem Tekstil (ring iplikçilik), Keaş (Elektrik üretim), Teksan Tekstil (iplik endüstrisi için kağıt masura üretimi), Karen Energy (Enerji üretim ve dağıtımı), Toymar (Otomotiv ve gıda endüstrisi acentesi) ve Kipaş Pazarlama'dan oluşuyor.
Kipaş Grubu'nun bu faaliyetleri onu sadece Kahramanmaraş'ın değil Türkiye'nin öncü sanayi gruplarından biri yapıyor. Nitekim bu belgelenmiş bir başarı aynı zamanda. Kipaş Grubu TSE-ISO-9001-2000, Oeko-Text Standart 100, Dupont Lycra, Marks Spencer gibi aldığı belgelerle de kalitesini kanıtlamıştır. 200 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren grup, 3 bin 500 yüz çalışanı ile aynı zamanda Türkiye'nin 33. büyük işvereni konumunda. Kipaş Grubu, ana faaliyet alanı olan tekstilde iplikten hazır giyime tam bir entegrasyon halinde. Grup, yılda 40 bin ton open-end ve ring iplik, 25 milyon 200 bin metre kumaş, 14 milyon 550 bin metre denim, 4 milyon 700 bin parça hazır giyim üretimi yanında ilave yatırımlarla birlikte her yıl kapasitesini artırıyor. Toplam satışları her yıl artan Kipaş Grubun 2003 yılı satışı 135 trilyon 703 milyar lira. 2004 yılı ilk üç aylık satışı ise 26 trilyon 580 milyar lira. Kipaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, enerji sektörüne girme fikrini ise, enerji fiyatlarının Kahramanmaraş sanayisinin girdi maliyetlerinin büyük bir bölümü oluşturmasından sonra aldıklarını söyledi. Geleceğin en kritik maddesinin enerji olacağını şimdiden görüldüğünü bu nedenle Kipaş olarak kısa bir süre önce Karen enerji santralini kurduklarını da kaydeden Öksüz, "Devletin SSK, vergi, enerji ve arsa gibi teşviklerinden nasibini alamayan Kahramanmaraşlı iş adamları rekabet edebilme ve ayakta kalma yolu düşük maliyetli girdi elde etmekten geçmekte. Biz de Kahramanmaraş'ta kendi enerjisini ilk üreten şirket olan Karen Enerji'yi kurduk. Fuel-oil'le yılda ortalama 180 milyon kw/sn elektrik üreten santral Kahramanmaraş'ta diğer santrallere de örnek durumunda" dedi. Kipaş Şirketler Grubu birçok alanda yeni projeler hazırladıklarını söyleyen Öksüz, bunların başında enerji, sağlık, tarım ve eğitim geldiğini söyledi.

Projeler hakkında bilgi veren Öksüz, "Enerjide en büyük projeleri Kandil Enerji Grubu Projesi adı altında Ceyhan Nehri üzerine Sarıkaya, İkizler, Demirlik, Kınalı Keklik ve Kandil adlarıyla 5 barajın kurulmasını düşünüyoruz. Ceyhan Nehrinden akıp denize giden yıllık 1.5 milyar metreküp sudan yılda 375 MW gücünde enerji sağlayacak toplamda ise ortalama 1 milyon 521 bin 607 kw/h elektrik üretecek. Yaklaşık 370 milyon dolara mal olacak bu proje kentin ikliminin yumuşatılmasının yanı sıra büyük bir istihdam sağlayacak" dedi. 
Şirket olarak kentin sosyal ihtiyacını karşılayacak sağlık ve eğitim alanında da büyük yatırımlara giriştiklerini kaydeden Öksüz, Kipaş Grup olarak daha önce bir diyaliz merkezi inşa ederek hizmete açtıklarını şimdi ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Hastanesi bünyesinde Kalp Hastanesi (Kardiyoloji) kuracaklarını belirterek, yılda bin 200 kişinin tedavi göreceği Kalp Hastanesi için ön protokol imzalanarak temelinin geçtiğimiz günlerde atıldığını söyledi.
iha-k.maraş
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2004 Çarşamba 12:11:52
Güncelleme :7 Temmuz 2004 Çarşamba 12:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
TANJU ÇAVDAR IP: 78.186.6.xxx Tarih : 22.08.2008 12:57:50

Çok büyük bi başarı bende KİPAŞ bünyesine baglı bi İPLİK FABRİKASINDA calışıyorum başarılarının devamını dilerim