8
Eylül
2024
Pazar
KAHRAMAN MARAŞ

KOSGEB Başkanı'ndan firmalara uyarı

KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, işletmelerin değişimi küresel rekabete göre yapmaları gerektiğini ifade ederek, dünya pazarının korkulacak ve tehlikeli boyutta olmadığını söyledi. Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulunan KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, yaptığı açıklamada, kurdukları network sisteminin dünyaya model olduğunu kaydetti.

Başkanlık olarak ciddi bir değişim sürecini başlattıklarını belirten Gürkan, "Bu yeniden yapılanma, firmaların küresel rekabete gitmelerinde bir mekanizmaya dönüştü. Sistemimizi, ’Hangi firma, hangi pazara gidebilir’ şeklinde kurduk. Firmaları yakından tanımak için bir network sistemi kurduk. Biz, sanayicilerden hedef koymayı, bu hedefe uygun kendisini küresel pazara hazır hale getirmesini ve bunun için fonksiyonlarını bu hedeflere uygun olarak değiştirmesini arzu ediyoruz. Dünyada ilk defa kurduğumuz sistemle, firmaların analizlerini yapıyoruz" dedi.

Kendilerinin denetleme mekanizması olmadığını belirten Gürkan, "KOSGEB olarak destekleme ve geliştirme mekanizmasıyız. Biz sinerji kavramında işbirliğini burada canlandırmaya çalışıyoruz. Herkes değişimini küresel rekabete göre yaparsa, dünya pazarları öyle korkulacak ve tehlikeli boyutlarda değil. Ama siz nereye gideceğinizi, kiminle rekabet edeceğinizi, nasıl yapılanacağınızı bilmiyorsanız, küresel rekabette var olmanız mümkün değil. Çünkü rakip ansızın nereden geleceği belli olmuyor" şeklinde konuştu.

Destek yönetmeliğini değiştireceklerini anlatan Gürkan, "2 yıldır ticaret odaları aracılığıyla saha araştırmalarını yaptırıyoruz. Türkiye genelinde 43 bin firmanın analizini yapmış durumdayız. Bu konuda hazırlanan çalışmalar ve yeni düzenleme resmi gazetede yayımlanacaktır" diye konuştu.

Firma analizlerinin önemine vurgu yapan Gürkan, "Bu yapılan taramalar bizim için çok önem taşıyor. Sanayiciler ’KOSGEB’e bilgi dolduruyoruz’ diye bilgi doldurmasınlar. Bu bizim işimize yaramaz. Biz bu işin muslukçu başıyız. Bu işin iyi olması taraftarıyız. Bu işin memuruyuz. Yanlış bilgi verirseniz biz bunu dünyanın hiçbir yerine taşıyamayız" dedi.

Kurdukları modelin dünyanın her tarafından talep gördüğünü ifade eden Gürkan, "Almanlar ve Ruslar üzerinde aktiviteler oluşmaya başladı. Eşleştirme merkezleri ile bir havuz oluşturduk. Yapmış olduğumuz denemelerle, örneğin Bahreyn’de hiç ummadığımız sonuçları aldık. Bir grup firmayı oraya götürdük. Ön anlaşma ile 14 milyon dolar önü açık anlaşma ise 140 milyon dolarlık bir iş bağlantısı kuruldu. Bunlar ihracatın da yolunu açacak umut verici gelişlerdir. Kurmuş olduğumuz sistemle de yeni ilkeler geliştirdik. Herkesle güç birliği anlayışını getirdik" diye konuştu.

Gürkan, bir soru üzerine ise şunları söyledi:

"Avrupa Birliği’nin bir anlamda Türkiye’ye ihtiyacı var. Rekabeti küresel anlamda görmek lazım. Rakibin teknolojisinin, algısının, yönteminin, maliyetinin, fiyatının ne olduğunu kontrol edemediğiniz bilgiyle eşit rekabet edemezsiniz. Bazen karşınıza Afrika’nın herhangi bir ülkesi rakip olarak çıkabiliyor. Bazen Çin bazen de Avrupa’da bir firma çıkabiliyor. Bu geniş yelpazede işletmelerin kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor. Türk insanının kabiliyet ve becerisi ile Avrupa’nın teknoloji, planlama ve diğer bilgilerinin birleştiği bir yapı kurulmalı. Birlikte olabilen, birlikte güven sağlayabilen ve küresel çözümler üretebilen bir sistem kurulmalı. Dünyanın hiçbir yerinde sanayicisine bu şekilde destek veren başka bir kurum yoktur. Destek kastımız rehberlik etme ve yol gösterme şeklindedir."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 12:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?