8
Eylül
2024
Pazar
KAHRAMAN MARAŞ

Maraş biberinde hasat zamanı

Kahramanmaraş’ta şehrin adıyla özdeşleşen ‘acı biber’ hasadı başladı. Aroması, kendine has tadı ve sağlığa faydasıyla bilinen ''Maraş biberi" kalitesiyle dikkat çekiyor.

Damakta bıraktığı tadıyla yemeklerin vazgeçilmez baharatı haline gelen ‘Maraş biberi’, şehirde kurulu yaklaşık 50 tesiste üretiliyor. Ekonomik getirisinin düşük olmasına karşılık Narlı, Karahasanlı ve Çiğili bölgesinde ekimi yapılan biberin hasat dönemi yaklaşık 2 ay sürüyor. Tadı acı olsa da bakımı bir o kadar narin olan Maraş biberinin hasadı Eylül ayının ilk günlerinde başlıyor. Nasırlı elleriyle tarlaya giden işçiler, acının hasadıyla aile ekonomisine katkı sağlıyor.

"REKOLTE DE FİYAT’DA DÜŞÜK"

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu biber alım fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 20 düştüğünü söyledi. Geçen yıl tarladan kilosu 1,5 liraya alınan biberin bu yıl 1 lira gibi bir fiyatla alıcı bulduğunu bildiren Topçuoğlu, bu durumun çiftçiyi huzursuz ettiğini dile getirdi. Kalitesi ve tadıyla ‘Maraş biberinin Türkiye’de bir numara olduğunu vurgulayan Topçuoğlu, "Biber üretimi zahmetli ve maliyetli bir ürünümüz. Biz bu sene için fiyatlarda yüzde 20 artış beklerken tam tersi oldu. Bu durum da doğal olarak çiftçimizi memnun etmiyor. İnşallah önümüzdeki yıllar bu sıkıntılar yaşanmaz. Biber ekim alanlarında her yıl biraz düşüş görülüyor. Çiftçimiz para kazanmadığı zaman o üründen kaçıyor." diye konuştu.

Şubat ayında ekimi yapılan Biberi’ni Eylül ayı sonuna kadar hasad edildiğini aktaran Topçuoğlu, iklim koşullarına bağlı rekoltede de düşüş olduğunu ifade etti. Kuvvetli rüzgar ve aşırı sıcakların ürünlerde verim düşüklüğüne neden olduğunu kaydeden Topçuoğlu, geçen yıl dekar başına 2 ila 2,5 ton ürün elde edilen tarladan bu yıl 1 ila 1,5 ton arası ürün alındığını kaydetti. Şehirde 15 yıldan bu yana biber ekimi yapan Ahmet Karaardıç ise fiyatların çok düşük olduğunu belirtti.

Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını aktaran Karaardıç, "Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Biz bir yıl boyunca hasat zamanını bekliyoruz. Fiyatlar düşük olduğu zaman bu beklentimiz boşa çıkıyor. Hem verim düştü hem de fiyatlar. Bu duruma bir çözüm üretilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

CHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2013 Perşembe 18:34:47
Güncelleme :17 Eylül 2013 Salı 18:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?