22
Aralık
2024
Pazar
KAHRAMAN MARAŞ

Sağlık Müdürü ve basın iftarda buluştu

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Sıtkı Güvenç, vatandaşların mutlaka birinci basamak sağlık merkezlerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Güvenç, kentte görev yapan basın mensupları ile iftar yemeğinde buluştu. Kahramanmaraş'taki sağlık hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Güvenç, son 3 yılda muayene sayısını 3 katına çıkarmayı başardıklarını ifade etti. Güvenç, "Kahramanmaraş'ta birinci basamak sağlık merkezlerinde 2003 yılında ayda 57 bin civarında muayene sayımız vardı.

 Şimdi ise bu sayı 150 bin oldu. İkinci basamakla birlikte aylık muayene sayımız 350 bini aştı. Sağlık kuruluşları ile insanlar arasındaki iletişimin iyi olması sevindirici bir durumdur" dedi. 

Şehir merkezinde 14 olan sağlık ocağı sayısını 25'e çıkarttıklarını belirten Güvenç, 7 ilçeye de 112 istasyon merkezi kurduklarını kaydetti. Geçmişte Kahramanmaraş'ın sağlık yatırımlarından hak ettiği yatırımları alamadığını savunan Güvenç, hastanelerdeki yatak sayısının hızla artırılması gerektiğini söyledi. Dünyada hastaların yüzde 15'inin ikinci basamak sağlık merkezlerine gittiğini vurgulayan Güvenç, şöyle konuştu:
"Bizim sağlık ocaklarındaki bulunan pratisyen hekimler hastaların yüzde 85'ine çözüm bulacak donanıma ve bilgiye sahip. Bizdeki durum nedir? Vatandaşlarımızdaki yanlış alışkanlıklarını kırmamız lazım. Bizim 200 bin hastamız ikinci basamak sağlık kuruluşlarına müracaat ediyor. Hem fiziki şartlar yetersiz hem de vatandaşların alışkanlıklarını kıramıyoruz. Yani hastaneye gitmesi gereken hasta sayımız 52 bin olması gerekirken 200 bine ulaşıyor. O zaman da hastanelerde yığılmalar meydana geliyor. Bunun en büyük zararını da biz çekiyoruz. Birçok sağlık ocağında sırasız hasta var. 

Trabzon Caddesi'ne dijital ışıklı bir tabela yaptıracağım. Oradan yazı geçeceğiz merkezi sistemle, 'Şu sağlık ocağında sırasız muayene var' diye. Vatandaşları yönlendirmemiz lazım bir şekilde. Bir tarafta havasız ortamda insanlar beklerken, diğer tarafta doktor bekliyor çünkü hasta gelmiyor. Kesinlikle vatandaşlarımızı birinci basamağa yönlendirmemiz lazım. Artık eskisi gibi değil. Birinci basamak sağlık hizmetleri şimdi çok güçlü." 

Sağlık hizmetleri açısından Kahramanmaraş'ın adeta şantiye haline geldiğini dile getiren Güvenç, "400 yataklı Yenişehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temelini 2007 yılında atacağız. Yaklaşık 70 milyon YTL'ye mal olacak olan hastane için 2007 bütçesine 12 milyon YTL ödenek ayrıldı. Öte yandan Ağız ve Diş Hastanesi'ni eski havaalanının bulunduğu yere yapacağız. Bunun da maliyeti 2 milyon YTL olacak. Kent merkezinde 7 tane sağlık ocağı inşaat halinde. Amacımız hastane yatak sayısını Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmaktır" diye konuştu. 

Türkiye'de ilk defa ücretsiz hasta servisini başlattıklarını vurgulayan Güvenç, halen 12 merkezden hastaların sağlık kuruluşlarına taşındığını söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 10:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?