8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

Ayvalı Barajı'nda su tutulmaya başlandı

Kahramanmaraş'ta yapımına 1992 yılında başlanılan Ayvalı Barajı'nda, su tutulmaya başlandı. Kahramanmaraş merkez sınırları içerisinde kente 23 kilometre mesafede Erkenez Çayı üzerinde inşa edilen Ayvalı Barajı'nda, su tutulması nedeniyle tören düzenlendi.

Törende konuşan DSİ 20. Bölge Müdürü İsmail Hakkı Ertekin, Kahramanmaraş'ın kuzeydoğusunda yer alan Ayvalı Barajı'nda yapım çalışmalarına 1992 yılında başladığını ve bugün itibarıyla da çalışmalar büyük çapta tamamlanarak su tutma işlemine başlandığını kaydetti. Ayvalı'nın çok amaçlı bir baraj olduğuna da vurgu yapan Ertekin, 500 hektarlık alanın taşkından korunması, 1680 hektarlık bir alanın sulanması ve 2040 yılına kadar da Kahramanmaraş'a yılda 52 milyon metreküp içme suyu temin edeceğini belirterek, "Baraj, 210 milyar keşif bedelle 1992 yılında yapıma başlandı. Şimdiye kadar 153 trilyon harcanarak fiziki olarak yüzde 85 oranında gerçekleşme meydana geldi. Kalan kısımlar için 35 trilyon gerekiyor. İsale hattının 13 bin 250 metrelik kısmı da tamamlandı" diye konuştu.

Arıtma tesisi proje ve kamulaştırma haritalarının yapım işinin ihale edildiğini ve yer tesliminin yapıldığını da anlatan Ertekin, 10 ay içerisinde arıtma tesisinin ihale aşamasına gelineceğini kaydetti. Su tutma töreninde konuşan DSİ Genel Müdür Vekili Mehmet Güllü, iki yıl önce Ayvalı Barajı'nın kısa sürede bitirip hizmete almak için gerekli ödeneği temin ettiklerini belirterek, çok hızlı bir şekilde bitirildiğini kaydetti. Bundan sonraki bölümlerde barajda biriken sularla hem toprağa hem insanlara hayat vereceğini anlatan Genel Müdür Güllü, "Hizmeti vatandaşın talep etmesi lazım. Vatandaşın ben bu hizmeti en kısa zamanda kullanıyorum demesi lazım" dedi. Güllü konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak en önemli politikamızdır. 2006 yılında da o politikalara devam ederek Kahramanmaraş'taki bütün yatırımların fiziki gerçekleşme hızına göre ödenekleri temin edilecektir. En kısa zamanda barajın diğer bölümlerini de tamamlayarak birlikte açılış yapacağız."

Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış da konuşmasında, Karasu Projesi'nden sonra Ayvalı Barajı'nın da tamamlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Zaman göz açıp kapayınca kadar gelip geçiyor. Ancak bu gibi eserlerin tamamlanmasını gördüğümüz zaman büyük mutluluklar duyuyoruz. Bu yüzden emeği geçenlere çok çok teşekkür ediyorum. Bu milletin başardığı her şeyin milletin morali üzerinde çok büyük etkisini olduğunu biliyorsunuz. Karasu ve Ayvalı Barajı yöremizde gerçekleşen çok güzel hizmetlerdir" diye konuştu. Daha sonra kurban kesilerek su tutma töreninde ilk beton blok yerleştirildi.

Ayvalı Barajı su tutma törenine, Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, AK Parti Milletvekili Ali Sezal, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Jandarma Komutanı Albay Ernail Keleş, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Güllü ve davetliler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 21:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?