8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

G.Afrika Büyükelçisi Maraş'ta

Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Sobizana Mngqikana, Nelson Mandela'nın Atatürk Barış Ödülü'nü almamasının tamamen yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söyledi.

Kahramanmaraş Genç İş Adamları Derneği'nin (KAGİAD) daveti üzerine bu kente gelen Büyükelçi Mngqikana, Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış'ı makamında ziyaret etti. Büyükelçiyi ağırlamaktan son derece mutlu olduklarını kaydeden Vali Atış, "Güney Afrika'yı Ümit Burnu'ndan dolayı çocukluğumuzdan beri biliriz. Son dönemlerde Kahramanmaraşlı iş adamlarımızın gidiş gelişlerinden dolayı hem sempati hem de merak içerisindeyiz. Güney Afrika'yı kalkınmış bir ülke olarak biliyoruz. Güzel Türkiyemiz gibi insan haklarına saygılı olduğunu biliyoruz" dedi.

Büyükelçi Mngqikana ise, Kahramanmaraş'ta bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Kalkınmakta olan bir ülke olduğumuzu söylemek istiyorum. Kalkınmışlık seviyelerine yükselmek istiyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika'ya yaptığı ziyaret iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin göstergesidir. Bizim için önemli olan ilişkileri kuvvetlendirmek ve iş adamlarına destek olmaktır. Eksik olan nokta da bazen bilgi de eksiklik var. İki ülke birbirini yeterince tanımıyor. Bunu gidermek istiyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bilgi alış verişinde bulunacağız" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Mandela'nın Atatürk Barış Ödülü'nü almamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Mngqikana, "Özellikle şunun altını çizmek gerekiyor ki o dönemde yanlış anlama ya da farklı bir prezantasyon bilgilendirme oldu. Kaldı ki Sayın Mandela hiçbir şekilde ödülü revize ediyorum şeklinde tavır kullanmamıştır. Burada tamamen insan haklarına saygılı olmamız nedeniyle o zamanlamada bir hata oldu. Hem Atatürk'e hem Mandela'ya farklı yaklaşılması oldukça yanlış. Yanlış anlaşılmadan dolayı da Türk halkına bu şekilde yansımıştır. Barış ödülünü bu dönemde benim almamış olmam Atatürk'ün şahsiyetinden uzaktan yakından bir alakası yoktur. Atatürk Güney Afrika'da bizler tarafından tanınan gerçekten büyük bir lider. Bizim ülkemizde Mandela nasıl özgürlüğün lideriyse Atatürk'te sizin ülkenizde öyle. İki ülkenin bu şartlar altında birbirini gözardı edebilmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Mngqikana'nın "Henüz kalkınmakta olan bir ülkeyiz" şeklindeki açıklaması üzerine Vali İlhan Atış da, "Kalkınmış ülke olmak veya olmamak bana göre izafi bir kavramdır. Bir ülkenin milli geliri kişi başına 3 bin 500 dolar olabilir. O ülke insan haklarına çok saygılı ise o ülke kalkınmış demektir. Kalkınmışlığı parasal değer olarak değerlendirmiyoruz. Çok zengin olabilirsiniz veya çok paranız olabilir ama orada insanlar mutlu değildir" dedi.

Görüşmelerin ardından Vali İlhan Atış, Büyükelçi Mngqikana'ya şehrin sembolü haline gelen İstiklal Madalyası şeklindeki plaketi takdim ederken, Mngqikana da Vali Atış'a Güney Afrika'nın sembolü olan plaketi sundu.

.
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2005 Salı 15:38:00
Güncelleme :19 Aralık 2005 Pazartesi 12:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?