Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Matesa Tekstil A.Ş., 2006 yılında 100 milyon dolarlık yatırımını tamamlayarak bin 700 kişiye yeni iş imkanı sağlayacak.
Matesa Tesktil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Galip Çalık, tekstil sektörüne yatırım yapmaya devam edeceklerini belirterek, bu sektörün Türkiye'nin olmazsa olmazı haline geldiğini kaydetti. Firma olarak felsefelerinin "Daha çok istihdam, daha çok ihracat" olduğunu anlatan Çalık, 1989 yılında başladıkları tekstil maceralarının 2006 yılına gelindiğinde hala devam ettiğini ve tam entegre bir tesis olarak yollarına devam ettiklerini dile getirdi.
Bünyelerinde bin 800 kişiye iş imkanı sağladıklarını belirten Çalık, "Firma olarak büyük bir denim fabrikası kurmaya karar verdik. Yaklaşık 45 milyon dolara mal olan denim fabrikası Türkiye'nin en büyük denim fabrikalarından biri olacak. Ayrıca denim yatırımında halat boya sistemi ile üretim yapacağız. Ayrıca 2 iplik fabrikası inşaatımız devam ediyor. Her ikisi tamamlandığında 40 milyon Euro'luk yatırımımız üretime başlamış olacak. Diğer yandan yeni bir konfeksiyon yatırımımız ise devam ediyor. Bu konfeksiyon fabrikasında gömlekten tişörte, eşofmandan iç çamaşırına kadar her türlü giyim üretilecek. Bunun da yaklaşık maliyeti 15 milyon Euro civarında" dedi.
Firma olarak ipliğin her çeşidini ürettiklerini ifade eden Çalık, iplikte yapamayacakları hiçbir şeyin kalmadığını vurguladı. Kahramanmaraş'ı dünyada eşi benzeri olmayan bir tekstil şehri olarak nitelendiren Çalık, "Ancak global dünyada rekabet edebilmemiz için katma değeri körükleyecek olan konfeksiyon yatırımlarına ağırlık vermemiz şart. Çünkü konfeksiyon az bir yatırım ile çok büyük istihdam sağlıyor" diye konuştu.
Ülke olarak rakiplerle tekstilde mücadelenin artık zorlaşmaya başladığını vurgulayan Çalık, şunları söyledi:
"Tekstil, işçiliğin ve enerjinin ucuz olduğu ülkelerde çabuk gelişmeye başladı. Ve bizim onlarla rekabet etme şansımız giderek azalıyor. Onun için daha çok katma değeri olan ürünlere yönelmemiz şart. Çünkü artık ABD ve Avrupa'ya iplik satamaz hala geldik. Konfeksiyonu geliştirerek ürünlerimizde marka yaratmalıyız. Ancak böyle ayakta kalabiliriz."
Tekstilde yaşanan Çin krizine de değinen Matesa Tesktil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Galip Çalık, "Çin'den korkmamız gerekiyor. Onlarda işçilik ve enerji ucuz olabilir. Ancak onların Avrupa'ya olan uzaklığı bizim avantajımıza diye düşünüyorum. Kaliteli bir ürün yapan Türkiye, her zaman ayakta kalır. Bizim fiyat stratejisini iyi ayarlamamız gerekir. Çin ile fiyatlarımız birbirine yakın olmalı. Avrupa bu fiyat stratejisi karşısında bizi tercih edecektir. Çünkü ürünün Çin'den gelinceye kadar adeta modası geçiyor. Bu avantajı iyi değerlendirmeliyiz. Avrupa hem üründe hem çabukluk hem kalite istiyor bu da bizde var" açıklamasında bulundu.
Çalık, firma olarak yılda 80 milyon dolar ihracat hedefi koyduklarını dile getirerek, yeni yatırımlarla birlikte bu hedefe ulaşacaklarından kuşku duymadıklarını da sözlerine ekledi.
Böyle büyük bi tesisi Türkiye sınırlarında kuran ALİ GALİP bey'teşekkürler.Allah utandırmasın.Bir tekstilci olarak gurur duydum inş ilerde beraber calışmak kısmet olur.
Selam..Öncelikle Ali Galip Çalık ve ekibine teşekkürü bir borç biliriz.Kahramanmaraş bunları hakeden bir şehir.Global ve küresel ekonumide firmaların kendini yenilemesi şart diğer türlü ayakta kalması zor..Matesa gibi türkiyenin saygın şirketlerinden biride bunu yaptı..Yorumlardan da anlaşılacağı gibi bir kurumsal firmada olmaması gereken şeyler var sanırım..Bu şirkete zarar verir bence yaptırım uygulanmalı..Yatırımların sürmesini temenni ediyorum..saygılarla..
24.09.1979 kahramanmaraş doğuluyum merkezde oturuyorum matesa'da işciyim. fabrika iyi olmasına iyide ben tek yakındığım bir konu var adaletsiz dağıtımdam yani gelir dağılımından bahsediyorum, işcinin yaptığı işi aynı, yaşı aynı, boyu aynı, çalıştışğı işletme aldığı maaş farklı bu nasıl bir adalet anlayabilmiş değilim, sedece anlayabildiğim tek bir şey var yalakalığın vede şaklabanlığın daniskasını icra etmek gerektiğine inanıyorum,dışarı memleketlerden gelen arkadaşlarımız yedikleri ekmeğin kıymetini bilsinler saygılarımı sunarım, içten ve yalansız,