22
Aralık
2024
Pazar
GÜNCEL

Kahramanmaraş'ta müze skandalı

Uşak Müzesi'nde sergilenen Karun Hazineleri'nin sahte çıkmasından sonra bu kez de Kahramanmaraş Müzesi'ndeki gümüş sikkelerin sahte olduğu açıklandı. 

Konuya ilişkin Kenthaber'e açıklama yapan eski Ayasofya Müzesi Müdürü ve Kenthaber Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdem Yücel, "Anadolu'da orjinal sikkelerin sahtesini imal eden atölyeler var. Uzman personel eksikliğinden dolayı müzelere satılan bu sikkeleri gerçeğinden ayırmak çok zor" dedi.

İKİNCİ MÜZE SKANDALI KAHRAMANMARAŞ'DA

Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, Kahramanmaraş Müzesi'nde bulunan gümüş sikkelerden 545'inin sahteleriyle değiştirildiğinin tespit edildiğini söyledi.

Vali Atış, gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 ay önce bir şüphe üzerine başlayan denetimlerin sonuçlandığını ve M.Ö 333-361 yılları arasına ait 545 gümüş sikkenin sahte olduğunun ortaya çıkartıldığını ifade etti.

Vali Atış, 1998 yılında, o dönemin müze müdürünün İstanbul'a tayin edildiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

“Bu tayin olayı sonrasında, müzedeki eserlerin sayımı yapıldı ve ambar memuruna teslim edildi. Ancak daha sonra eserlerin sayılarak teslim alınmadığı belirlendi. Bunun belirlenmesi üzerine valilik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunarak müfettiş istedik. 6 aydan beri bu olayı yakından takip ediyorduk.

Müfettişlerin yaptığı denetimler sonucunda, Kahramanmaraş Müzesi'nde bulunan gümüş sikkelerin 545'inin gerçek olmadığını, sahteleriyle değiştirildiğini ortaya çıkarttık.”

Vali Atış, olayın adliyeye intikal ettiğini, Kahramanmaraş Müzesi'nde ambar memuru olarak çalışan A.Y hakkında yasal işlem yapılacağını, soruşturmanın sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi. 

ASIL SORUN HÜKÜMETLERİN İLGİSİZLİĞİ

Eski Ayasaofya Müzesi Müdürü Erdem Yücel, son zamanlarda müzelerde ortaya çıkan sahte eser olaylarıyla ilgil olarak, "Bu olaylar uzun yıllardır kaynak sıkıntısı çeken ve hükümetler tarafından göz ardı edilen müzelerimizin durumunu açık secik gösteriyor" diye konuştu. 

"Anadolu'da orjinal sikkelerin sahtesini imal eden atölyeler var. Uzman personel eksikliğinden dolayı müzelere satılan bu sikkeleri gerçeğinden ayırmak çok zor" diyen Yücel, müzelerdeki uzman eleman eksikliğinden dolayı sahte eserlerin kolayca müzelere satıldığını belirtti. 

1988'deki tasarruf tedbirleri ile birlikte müzelere akıtılan maddi kaynaklarda ciddi azalma olduğunu ve bunun Türkiye'deki müzeciliğe çok ciddi bir darbe vurduğunu söyleyen Yücel, 'Asıl sorun hükümetlerin ilgisizliği ve ihmali. Sahtecilik konusunda müze müdürlerini tek suçlu ilan etmek doğru değil. Müdürün uzmanlığı, deneyimi olmazsa eserin gerçeği ile sahtesini nasıl ayırabilir?" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 17:40:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?