8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

Parasızlık yüzünden nakil olamıyor

Kahramanmaraş'ta, 16 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken ve evde 6 saatte bir kendi başına diyaliz yaparak yaşam mücadelesi veren 22 yaşındaki Mehtap Güvenç, para bulamadığı için babasının böbreğini alamıyor.

Ailesiyle birlikte Doğukent Mahallesi'ndeki evlerinde oturan Mehtap Güvenç, küçük yaşta geçirdiği böbrek ameliyatının ardından adeta hayatı küstü. Yıllardır hastane hastane dolaşarak tedavi olmaya çalışan Güvenç, böbrek nakli yapılamazsa daha fazla yaşayamayacak.

Doktorların verdiği ilaçlarla sabah-akşam kendine diyaliz uygulamak zorunda kalan Mehtap Güvenç, intihar etmeyi çok düşündüğünü, ancak inançlarından dolayı bundan vazgeçtiğini söyledi. Küçükken doktor olmayı hayal ettiğini anlatan Güvenç, "Arkadaşlarım eğitimlerini tamamlarken ben evde oturmak zorunda kaldım. Hastalık beni yiyip bitirdi. Keşke kanser olsaydım da bir an önce ölseydim. Ölüm benim için kurtuluş olur. En azından ne zaman öleceğimi bilirdim. Her hafta eve koli koli ilaçlar geliyor. İlaçları kimse görmesin diye odama kimseyi sokmuyorum. Geceleri uyuyamıyorum. Her gün gözyaşı döküyorum" diye konuştu.

Doktorların tek çare olarak böbrek nakli yapılması gerektiğini söylediğini gözyaşları içinde anlatan Mehtap Güvenç, "Doktorum yaşamam için mutlaka böbreğe ihtiyacım olduğunu anlattı. Çevrede araştırma yaparken babamın böbreğinin bana uyum sağladığını söylediler. Babam hemen böbreğini vermek istedi. Kahramanmaraş'tan Antalya'ya Akdeniz Üniversitesi'ne gittik. Tam nakil yapılacaktı ki hastane bizden 9 milyar para istedi. Maddi durumumuz olmadığı için eve geri dönmek zorunda kaldık" dedi.

Mehtap Güvenç, babasının belediyeden emekli olduğunu ve yaşlı olduğu için de böbreğini almak istemediğini dile getirerek, "Babam yaşlı bir insan. Bir böbreğini bana verirse ölür diye korkuyorum. Babam vereceğim diye ısrar ediyor" şeklinde konuştu.

Baba Ali Güvenç ise, kızının yaşaması için her şeyi yapacağını ifade ederek, "Hiç kimse evladını bu şekilde görmek istemez. Kızım 16 yıldır böbrek hastası. Doktorlar böbrek nakli yapılması gerektiğini söylüyorlar. Benim böbreğim kızımın bünyesine uyum sağladı. Ancak nakil için hastaneye verecek paramız yok. Kızım göz göre göre eriyip gidiyor. Yardım bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 12:44:27
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 15:22:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?