Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda, Kahramanmaraş İline bağlı bir ilçe olan Türkoğlu’nun güneyinde Nurdağı, batısında Bahçe ve Düziçi ilçeleri, kuzeybatısında Andırın ilçesi, doğusunda Pazarcık, kuzeyinde ise Kahramanmaraş yer almaktadır. İmalı Dağının doğu eteklerinde kurulmuş olan ilçenin orta ve doğu kesimi Kahramanmaraş-Hatay çöküntü alanı üzerinde olup, batı kesimini Amanos Dağlarının kuzey uzantıları engebelendirmektedir. İlçenin kuzeybatısında Kemalim Dağları, güneybatısında Toros dağlarının uzantısı olan Nur Dağı bulunmaktadır. Batısında fazla yüksek olmayan yaylalar bulunmaktadır. İlçe adını aldığı Türkoğlu Ovası’nda yer almakta olup, diğer önemli ovası da Gavur Gölü (SağlıkOvası)dür. İlçe topraklarını Aksu Nehri ile İmalı Deresi sulamaktadır. İmalı Deresi üzerinde sulama amaçlı Kızıleniş Göleti yapılmıştır.
İl merkezine 22 km. uzaklıktaki ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 500 m.dir. Yüzölçümü 705 km2, toplam nüfusu ise, 59.251’dir.
İlçenin iklimi tipik Doğu Akdeniz iklimi özelliklerini taşımakta olup, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, çiğit, pamuk, şeker pancarı, arpa, kırmızı biber, soya ve üzümdür. Az miktarda zeytin, elma, nohut, mercimek ve kayısı yetiştirilir. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçe topraklarında barit, tuğla ve kiremit hammaddesi içeren cevher yatakları vardır.
İlçe tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bölgenin ilk yerleşenlerinin Oğuzların Afşar boyuna mensup Tecirli aşireti olduğu söylenmektedir. Ancak yöredeki Hacıbebek Köyü’ndeki höyükler ve Mine Köyü’ndeki höyük ve Doluca (Orçin) Kalesi yöredeki ilk yerleşimin Hititler dönemine kadar indiğine işaret etmektedir. Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Dulkadiroğullarının da buraya egemen oldukları sanılmaktadır. Yavuz Sultan Selim zamanında Maraş ile birlikte yöre Dulkadiroğullarından 1515’te alınmıştır.
Osmanlı döneminde bir köy niteliğinde olan bu yerleşim I.Dünya Savaşı sırasında Fransızlar tarafından işgal edilmiş, Lozan Antlaşmasından sonra da Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil edilmiştir. İlçenin eski adı Eloğlu olup, bu ismin verilmesinin nedeni de; buraya gelenlerin göçmen olmalarından kaynaklanmaktadır.
Eloğlu, 1944 yılına kadar köy statüsünde kalmış,1944 yılında nahiye olmuştur.11 Şubat 1960 tarihinde dönemin başbakanı Adnan Menderes burayı ziyaret etmiş ve burasının ilçe konumuna getirilerek isminin de Türkoğlu olarak değiştirilmesini istemiştir. Böylece 1960’da Türkoğlu, Kahramanmaraş’a bağlı bir ilçe durumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Hacıbebek Köyü Höyüğü, Domuz Tepesi Höyüğü, Yağ Höyük, Mine Höyük, Doluca (Orçin) Kalesi, Dalyan (Balıkçılar) Köprüsü bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.Turkoğlu.gov.tr adresinden alınmıştır.