Akdeniz Bölgesi’nde Mersin İline bağlı bir ilçe olan Anamur, doğusunda Bozyazı, batısında Antalya İline bağlı Gazipaşa, kuzeyinde Karaman İline bağlı Ermenek İlçesi, güneyinde Akdeniz ile çevrilidir. Mersin’in batısında yer alan Anamur, kıyıdaki dar ova şeridi dışında engebeli bir araziye sahiptir. Dar ova şeridinin arkasında Orta Toros Dağlarının Akdeniz’e inen kolları bulunmaktadır. Bu dağların denize bakan kesimlerinde platolar vardır. İlçe sınırları içerisinde 500 ile 1.500 m. yüksekliğinde Alamos, Kızıldağ ve Naldöken dağları yer almaktadır.
Evciler yöresine kadar dik bir vadi güneyde genişler ve kıyıya yaklaştığında da Anamur Ovasını oluşturur. Alüvyon ovası olan Anamur Ovasının bitiminde Taşeli yaylası bulunmaktadır. İlçe topraklarını Anamur Çayı (Dragon) ve Sultansuyu sulamaktadır. Mersin’e 230 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.241 km2 olup, toplam nüfusu 90.666’dır.
Anadolu’nun Akdeniz’deki en güney noktası olan Anamur Burnu ilçenin 7 km. batısındadır. Aynı zamanda ilçe, doğa güzellikleri, kumsalları, mağaraları ve ormanları ile önemli bir turizm merkezidir.
İlçenin iklimi karakteristik Akdeniz iklimi olup, yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlıdır. Yıllık yağış toplamı 1.032 m3’dür. Taşeli yaylası Anamur Ovasını soğuk ve kuzey rüzgarlarından korur ve aynı zamanda denizden gelen yağmur bulutlarını engeller. Bundan ötürü Anamur Ovası çok yağış alır ve don olayı çok enderdir.
İlçe ekonomisine büyük katkıları bulunan ormanlar 853 Km.2’lik bir yüzölçümü sahip olup, ilçe yüzölçümünün % 60’nı oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra sıcak iklim bitkisi olan muz Alanya ve Erdemli’den sonra burada da yetişmektedir.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, turizme dayalıdır. Yetiştirilen belli başlı tarımsal ürünler; yerfıstığı, çilek, narenciye, armut, ceviz, kiraz, şeftali, zeytin, muz, enginar, sebze ve baklagillerdir. Kurak iç kesimlerde tahıl üretimi yapılmaktadır. Ayrıca bağcılık ve badem üretimi de ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. İlçenin yüksek kesimlerinde hayvancılık yapılmakta olup, çoğunluğu büyükbaş hayvan besiciliğine yöneliktir.
Anamur’un Antik çağdaki ismi Anemourion’dur. Bu kentin tarihçesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte; Finikeliler, Hititler ve MÖ.VIII.yüzyılda Asurlular , ardından Persler yöreye egemen olmuş, MÖ.333’te Makedonyalıların egemenliğine girmiştir. Büyük İskender’in ölümünden sonra MÖ.322’de Seleukoslar buraya hakim olmuştur. MÖ.I.yüzyılın başlarında Romalılar Anamur bölgesine egemen olmuş ve İmparator Kaligula tarafından Kommagene Kralı IV.Antiochos’a (MÖ.38-72) verilmiştir.
Bu dönemde Anemourion Ege, Önasya ve Kuzey Afrika arasındaki deniz trafiğinde önemli bir rol oynayan liman kenti idi. Kıbrıs’a yakınlığı da Anamur’un önem kazanmasının bir başka nedenidir. Anamur, Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra Bizanslıların payına düşmüş ve şehir yeni baştan yapılanmıştır. VIII.yüzyılda başlayan Arap akınları sırasında Araplarla Bizanslılar arasında sık sık el değiştirmiştir.
Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında Ertokuş Bey 1228’de Anamur’u ele geçirmiştir. Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Karamanoğulları buraya hakim olmuş, Fatih Sultan Mehmet’in Karamanoğullarını 1516'da ortadan kaldırmasından sonra da Anamur Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Osmanlı döneminde Adana Vilayetine bağlı İçel Sancağının bir kazası idi. 1859 yılında Osmanlı İdare Teşkilatında Müdürlük, 1869 yılında ise Kaymakamlık olmuştur. Cumhuriyet döneminde de İçel’e bağlı ilçe konumunu sürdürmüştür.
İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Titipolis kenti kalıntıları, Demiroluk kalıntıları, Azıtepe kalıntıları, Ayvasıl Kalıntıları, Kandacık Nekropolü, Arap Çukuru, Şıhardıcı antik kent kalıntıları, Halkalı kalıntıları, Abanoz yaylasındaki nekropol alanı, Zincirlitepe’deki yapı ve nekropol kalıntıları, Köristan Ören Yeri, Boncuk Kale, Filir Kalesi ve Kudret Kalesi kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca ilçede; Anamur (Mamuriye) Kalesi, Kaledıran Kalesi, Mamuriye Kale Camisi, Taş Köprü, Ala Köprü, Anamur Müzesi, Sivil Mimari Örnekleri ve doğal bir oluşum olan Çukurpınar Mağarası vardır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.anamur.org adresinden alınmıştır.