22
Aralık
2024
Pazar
ÇAMLIYAYLA - MERSİN

Çamlıyayla Genel Bilgi

Akdeniz Bölgesi’nde, Mersin İline bağlı bir ilçe olan Çamlıyayla, doğuda ve güneyde Tarsus, batıda Mersin, kuzeyde Konya, Niğde illeri ile çevrilidir. Toros Dağlarının uzantılarından Külpet Dağlarının eteklerinde kurulmuş olan ilçe, Mersin ilinin en büyük ve en eski yaylasından biridir. İlçede 2.000 m. yükseklikten sonra ormanların bittiği alanda irili ufaklı on krater gölü bulunmaktadır. Bunların arasında Çini Göl kamp alanı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Masat, Çatak, Saydiya ve Saybaşı Mevkiileri sürekli karlı olduğundan kayak alanıdır ve aynı zamanda da yaz aylarında yayla olarak yararlanılmaktadır. Mersin’e 87 km. uzaklıktaki ilçenin denize yüksekliği 1.430 m.dir. 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre, ilçenin toplam nüfusu 18.964 dür.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve kayak turizmine dayalıdır. Tarıma elverişli arazide tarla tarımı, sebzecilik, bahçecilik yapılır. Seracılığın geliştiği ilçede özellikle muz seracılığı son yıllarda önem kazanmıştır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup bunların başında sığır, koyun, keçi gelmektedir. Ayrıca kümes hayvanları yetiştirilir, arıcılık da yapılmaktadır.

İlçenin kesin tarihi bilinmemekle beraber, buraya ismini veren Namrun Kalesinden ötürü Bizanslıların ve sonra Haçlıların burada egemenlik kurdukları anlaşılmaktadır. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra yöre bir süre Selçukluların egemenliğinde kalmış, ardından Selçuklulardan kaçan Ermeniler buraya göç etmişlerdir. Tarihi kaynaklarda Namrun Sinyörü olarak tanınan Oşin burada hüküm sürmüştür. Ermeni Krallığı’ndan sonra Karamanoğulları Beyliği yöreye hakim olmuştur. Osmanlıların Karamanoğlu Beyliği’ni ortadan kaldırmasından sonra da Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Mısır Hidiv’inin Osmanlı İmparatorluğu’na isyanı sırasında, bir süre onların egemenliğinde kalmış, ardından 1845’ten sonra başlayan Osmanlı-Memluk savaşları sonrasında, Namrun’u Ali Paşa yeniden Osmanlı topraklarına katmıştır.

XIX.yüzyılın ikinci yarısında Nahiye merkezi olan Namrun (Çamlıyayla), bu konumunu sürdürmüş, İsmi Çamlıyayla olarak değiştirilerek 1991 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede önemli tarihi eserler arasında Tarsus-Ulukışla arasında XI.yüzyılda yapılan Namrun Kalesi kalıntıları, yayla evleri ve ilçe merkezindeki Türk sivil mimari örneklerinden evler bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 15:00:21

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR