28
Nisan
2025
Pazertesi
SİLİFKE - MERSİN

Çilek üreticileri bilgilendirildi

Mersin'in Silifke ilçesinde, çilek yetiştiricilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile Çilek Üreticileri Birliği tarafından organize edilen toplantıya, Acem Tarım sponsor oldu. Toplantıda tarımla uğraşan üreticilere, yeni çıkan tebliğler hakkında bilgiler verildi, "Danışmanlık, kayıt sistemi, ilaç kalıntısı, çevre koruma, ilaç ve gübre kalıntısının saklanması ve yok edilmesi, iyi tarım uygulamaları ve ihracatçının üreticinin ürününde aradığı özellikler" anlatıldı.

"Geçen yıl çilek ihracatında sorun yaşamadık" diyen İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, "Böylesine anlamlı bir toplantının yapılmasına ev sahipliği yapan Acem Tarım'a, Çilek Üreticileri Birliği'ne ve siz değerli üreticilere çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki sezon çilek üretiminde ve ihracatında sorun yaşamamak için şimdiden tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Silifke olarak birçok sorunu aştık, aşmaya da devam ediyoruz" dedi.

Silifke'de yılda 20 bin hektar alanda 80 bin ton çilek üretimi yapıldığının altını çizen İİ Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ da, "İç piyasanın yanı sıra 15 bin ton çileğimizi ihracata gönderdik. Bu yıl bu rakamları daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Buradaki bu başarının sırrı İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Üretici Birliği ve üreticinin ortaklaşa hareket etmesidir. Tarlalardan sofraya kadar sağlıklı ürün üretmeliyiz. Çilek üretiminde Türkiye'de ilk sırayı alıyoruz. Hem ülkemizin itibarını zedelemeyecek hem de ihracatta sorun yaşamayacak şekilde ürünlerimizi kayıt altına alarak üretmeliyiz. Tarım Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulan üründe izlenebilirliği en iyi uygulayan çilek üreticileridir. Kendi insanımızın ve çocuklarımızın sağlığına da düşünerek ürettiğimiz ürünleri en iyi şekilde üretmeliyiz" diye konuştu.

"İlaç kalıntısı sorunlarını her geçen gün en aza indirmeliyiz" diyen Ziraat Karantina Müdürü Cüneyt Dutlu ise, "İhracatta ilaç kalıntısı ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. İl Tarım Müdürlüğü'nden üreticiye varıncaya kadar büyük bir zincir oluşturmalıyız. Biz bu zincirin en son halkası olarak görev yapıyoruz. Üretici arkadaşlarımızın ürünlerinde çok titiz davranmalarını istiyoruz. Nerede hangi ilacı ve gübreyi kullanmamız gerektiğini çok iyi bilmeliyiz. Hazır olan mallar için bizler kontrollere hazırız. Ülkemiz ve kendimiz için ihracatta en iyi kapımız olan Rusya kapısını kapatmamalıyız" dedi.

Program sonunda üreticilere slaytlar eşliğinde bilgi verilip, soru-cevap şeklinde üreticinin sorunları dinlendi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 15:43:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?