Mersin'in Silifke ilçesinde İmamuşaklılar Derneği'nin bu yıl 5.'sini düzenlediği Yayla Şenliği Çeliktepe'de yapıldı.
İmamuşaklılar Derneği Başkanı Ahmet Dölekoğlu, 5. Geleneksel İmamuşaklılar Yayla Şenliği'nde yaptığı konuşmada, şenliklerle yöre insanlarının kaynaşmasının sağlandığını belirtti.
Dölekoğlu, "Şenlikler yöre insanının yaylada buluşma adresi olarak görünür. Festivalle birlikte halk oyunları oynanır, maniler söylenir, yöresel giysiler sergilenir. Ayrıca yeni nesillere bu şekilde kültürümüz aktarılır. Yayla kültürü bölgenin yaşamını etkileyen önemli unsurlardan biridir. Yaylalar da, yaylalara çıkış da, yaylalardan iniş de bu kültürün birer parçalarıdır. Hayvancılığın azalması nedeniyle klasik yayla kültürünün değişmesi ile birlikte yayla şenlikleri son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Şenliğimize katılan tüm davetlilere teşekkür ediyorum" dedi.
Yayla şenliğinin 5 yıldır aralıksız yapıldığını ifade eden Dölekoğlu, şunları söyledi:
"İmamuşaklılar derneği olarak yıllardır bu yayla şenliklerini sürdürmekteyiz. İmamuşaklılar yayla şenliğini 5 yıldır gerçekleştiriyoruz. 2 yıl önce geleneksel unvanı verildi. Bu yıl yayla şenliğimiz bir hayli büyüdü ve giderek büyüyor. 5. yılında yayla senliğimize katılanlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Daha önceki yıllarda köy düğünlerinin değişik etkinliklerini gerçekleştiriyorduk. Kına yakma, ashap kesme ile birlikte bu yıl köy düğünü etkinliğimizde gelin indirme olayını gerçekleştirdik. Oba çadırından gelinimizi aldık.
Otantik kıyafetleri ile atı çeken çekici ve katılanlar otantik kıyafetleri ile katıldılar. Yine gelin indirmeyi geleneksel olarak canlandırdık. Gelinimiz oba çadır kapısına çivi ve ip ile bağlanmış yeşil yaprağı çaktı. Çadır önünde bulundurulan su dolu ıbrığını gelinin akrabaları ayakları ile teptiler ve gelinimiz yeni evine girmiş oldu. Böylece şenliğimizin düğün bölümü tamamlanmış oldu. Ayrıca gerçek jüri üyeleri katılımı ile Köyler arası halk oyunları yarışması düzenledik. Katılanların tamamen doğal otantik kıyafetleri ve içinden geldikleri gibi halk oyunu yarışmasını sürdürdüler. Jüri oyunun sonunda 1. 2.ve 3.'leri seçtikten sonra, dereceye girenlere küçük çapta hediyeler veriyoruz. Bu hediyelerimiz tarımsal aletler, kalbur, şapka, çizme gibi eşyalardan oluşuyor. Yayla şenliğimizin amacı tamamen kültürümüzü tanıtmak ve yaşatmak amaçlıdır."
Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel de yaptığı konuşmada, bu şenliğin geçmiş yıllardan miras kaldığını belirterek, "Bu geleneği yaşatacağız ve bu toprak sevgisini, komşu ve akraba bağlılığını, bu türlü sosyal, kültürel etkinliklerle gelecek nesillerimize aşılayarak kültür değerlerimizi kaybetmemek için bu etkinlikleri devam ettirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.
MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ise, "Türkiye'nin her yerine yayılmış olan bu ailemiz, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne, devletin birliğine, ezanımıza ve bayrağımıza saygılı ve de bağlı, Türk devletinin milleti ile bütünleşerek hür yaşaması ve bağımsızlığı noktasında daima hassasiyet göstermiş olan, hiçbir zaman devlete karşı eşkıyalıkta, millete karşı ihanette bulunmamış olan temiz ve dürüst bir aile olarak tanıdığımız İmamuşaklıların düzenlediği yayla şenliğinde bulunmaktan dolayı son derece mutluyum" dedi.
Konuşmalardan sonra şenliğe katılanlara yöresel yemekler ikram edilirken, şenliğe katkıda bulunanlara plaket ve onur belgeleri verildi.
Şenlik yerel sanatçıların söylediği şarkılarla devam etti.