Akdeniz Bölgesi’nde, Osmaniye İline bağlı bir ilçe olan Sumbas, güneyinde Kadirli, batısında Kozan, kuzeydoğusunda Andırın, kuzeyinde Saimbeyli ve Feke ile çevrilidir. Çukurova’nın kuzeydoğu kesiminde, Orta Torosların güneyinde, Ceyhan Ovası ile kuzeydeki Dibek Dağlarının uzantıları arasında yer almaktadır. İlçe topraklarını Ceyhan Nehri’nin kolları sulamaktadır.
İlçede bitki örtüsü maki olup, dağlık ve yüksek kesimlerinde çam, meşe ve demircik ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır. İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve dokumacılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; buğday, çiğit, pamuk, portakal, mandalina, mısır, yer fıstığı, üzüm ve soya gelmektedir. Hayvancılıkta daha çok koyun ve keçi yetiştirilmektedir.
Eski adı Karaömerli ve Araplı ( Döğenli ) Köyü olan ilçenin İlkçağ tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte yakınındaki Kadirli ilçesi ile aynı tarihe sahip olduğu sanılmaktadır.
Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boylarından bazıları yöreye yerleşmişler, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra 1335’te Ramazanoğulları Beyliğinin eline geçmiştir. 1336 yılında Memlûklular bölgeyi hâkimiyetleri altına almışlardır. 1378 yılında Ramazanoğulları Beyliği döneminde bölgede ziraat ve hayvancılık yeniden gelişmiş, kent ve yollar îmar edilmiştir. 1515 yılında Yavuz Sultan Selim yöreyi Osmanlı topraklarına katmıştır.
Osmanlı döneminde Mısır’dan Çukurova’da çalışmak ürere Arap işçiler getirilmiş ve yerli halka çiftçiliği öğretmek amacı ile köyler kurularak buralara yerleştirilmiştir. Yörede çiftçi anlamına gelen Fellah sözü bunlara yakıştırılmıştır. Bu işçiler aşiretlerin baskınları sonucu burasını terk ederek Adana’ya göç etmişlerdir. Sonraki yıllarda bu köylerden Araplı nahiye merkezi olmuştur.
Cumhuriyet döneminde Kadirli’ye bağlı bir nahiye olan Sumbas, 1992 yılında belediye teşkilatı kurulmuş, Osmaniye’nin 1996 yılında il olmasından sonra aynı tarihte ilçe konumuna getirilerek Osmaniye’ye bağlanmıştır.
İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Sumbas Merkez Camisi ve Karderesi (Taş Köprü) Köprüsü bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu