26
Aralık
2024
Perşembe
AĞRI

Bayrama özel sağlık reçetesi

Kurban Bayramı’ndaki dokuz günlük tatil, et tüketiminin artırmasına neden oluyor.

Evlerde kurban etinden yapılan yemeklerin tüketilmesinin yanı sıra ziyaretlerde de kurban eti ikram edilmesi, kalp, tansiyon ve şeker hastalarının tansiyon yükselmesi, kan yağlarında artış ve kalp krizi riskini artırıyor. Sağlık sorunu bulunmayan kişilerde de gastrit, hazımsızlık ve ishal ortaya çıkıyor.

“Soda gazlı bir içecektir. Kişiler sodayı içtiklerinde yedikleri eti daha kolay hazmedeceklerini düşünüyorlar. Ancak soda içildikten sonra geğirmeye neden olur. Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı da kolaylaştırmaz. Ayrıca kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir. Çünkü soda mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da yükselmesine yol açar.”

Kurban Bayramı’ndaki 9 günlük tatili sağlıklı bir şekilde geçirmek elimizde

Dr. Murat Soysal, bu uzun tatil için şu önerilerde bulundu; Özellikle de koyun ve kuzu gibi hayvanların etlerinin dinlendirilmeden ve aşırı miktarda yenilmesi, bu etlerin yağlı olması ve taze tüketilmesi nedeniyle hazım sorunu yaratır. Kalp hastaları ve kolesterolü yüksek olan hastalarda bu tür etlerin yenilmesi kan yağ düzeylerinde ciddi yükselme yaratıyor, kanın akıcılığı azalıyor, kalp yönünden risk artıyor. O yüzden tüketimini mümkün olduğu kadar azaltın.

Bu etlerin sindirimi sırasında gastrit ve hazımsızlık sorunu, ishal ortaya çıkıyor. Bayramda acil servislere bu nedenlerle çok başvuru oluyor. Kurban eti ilk kesildiği 24 saatte serttir, hazmı zordur. Bu nedenle kesildikten bir-iki gün sonra kurban etini tüketmeye özen gösterin.
Hem öğle hem akşam öğününde sadece et yemeyin, et yiyorsanız yanında mutlaka sebze ve salata da bulunsun. Böylece etin hazmını kolaylaştırmış olursunuz. Mangalda pişirmekten kaçının. Odun ve kömürün yanmasıyla oluşan isin etin üzerine sinmesi, kanser dahil ciddi birçok sağlık sorununa yol açıyor.

Çocukların, gençlerin ve özellikle genç kızların adet kanamasıyla kaybettikleri demiri yerine koymaları açısından kırmızı et tüketmesinde yarar var. Kırmızı et çok önemli bir demir ve vitamin B12 kaynağıdır. Vitamin B12, metabolizmada birçok enzimin verimli çalışması ve sinir iletiminin doğru çalışması için önem taşıyor.
Eğer kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi sorunlarınız varsa koyun, kuzu etini çok az tüketin. Onun yerine beyaz eti tercih edin.

Vitamin B12, gençler için de çok önemlidir. Özellikle genç kızlar, adet döneminde kaybettikleri kanı, kırmızı et tüketerek geri kazanabilirler, hem de demir eksikliği oluşmasına karşı önlem almış olurlar. O yüzden bayramda diyet yapmak adına kırmızı et tüketimini ortadan kaldırmamalılar.

Vitamin B12 eksikliği, unutkanlık, halsizlik, baş dönmesi, el ve ayaklarda uyuşma gibi sorunlara neden oluyor. Bunları yaşlı insanlarda görürken, son 3-4 yıldır genç kadınlarda görüyoruz. Bu sorun nedeniyle iş ve okul verimleri de düşüyor.

Kurban tatilinde fazla miktarda et tüketimine bağlı olarak kalbin rahatsız olması daha sık görülüyor. Sindirim sırasında dolaşımdaki kanın bir kısmı mideye yöneliyor. Koroner kalp hastalarında damar zaten daralmış oluyor. Kanı kalbin beslenmesine yönlendiremiyor, nispi olarak koroner damarlarda kan azalmasına yol açıyor. Kalp krizi riski artıyor

Recep Çirik / Ağrı KENTHABER
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 00:36:13
Güncelleme :5 Aralık 2008 Cuma 14:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?