Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi iadesinin kalkmasıyla birlikte, alış verişlerde yurt çapında kapsamlı vergi denetimleri başlatıyor. Fiş vermeyene 139 YTL, almayana 27,8 YTL ceza uygulanacak. Mükelleflere kolaylık amacıyla vergide beyan dönemleri de değiştirilecek.
Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yaptığı açıklamada, vergi denetim kadrolarının bu ay ve Şubat ayında, tümüyle fatura fiş denetimlerine yönlendirileceğini söyledi.
Arıoğlu, hafta sonundan itibaren Türkiye çapında yaygın ve yoğun vergi denetimlerine başlanacağını ve bu denetimlerde işletme sahiplerine “fatura fiş verdin mi”, vatandaşa da “fişini aldın mı” sorusunun yöneltileceğini ifade etti.
Vergi düzeninin oturtulmasının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Arıoğlu, şöyle konuştu: “Alım satımlarda satıcıların fatura-fiş kesmesi kadar, vatandaşların da fişini istemesi gerekiyor. Vatandaş fişini alsın almasın, alım sırasında malın KDV'sini ödüyor. Fişini-faturasını almadığında bu KDV satıcının cebine kalıyor. KDV'nin satıcının cebi yerine devletin kasasına girmesi ve tekrar vatandaşa dönmesi için mutlaka vatandaşlarımızın da belgesini istemesi zorunlu bulunuyor. Yaygın ve yoğun vergi denetimlerinde sadece işletmelerin fiş verip- vermediğine değil, vatandaşların da belgesinin alıp almadığına bakılacak. Fişini vermeyen işletmeye 139 YTL, almayan vatandaşa ise bunun 5'te 1'i kadar (27,8 YTL) ceza uygulanacak.”
VERGİDE BEYAN DÖNEMLERİ DEĞİŞİYOR
Arıoğlu bu arada, vergide kayıp ve kaçağa dönük çalışmalar devam ederken, diğer yandan da mükelleflerin daha rahat beyanda bulunması, vergi idaresinin de bunları daha etkin takip edebilmesi amacıyla, 'vergide beyan döneminin' yeniden düzenleneceğini bildirdi.
Gelir Vergisi Kanununda değişiklik öngören tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında gerçekleştirilecek değişiklikle, Kurumlar Vergisinin ardından Gelir Vergisi, KDV, Geçici Vergi ve Muhtasar Beyannameleri beyan süreleri yeniden düzenlenecek.
Arıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Gelir Vergisinde halen 1-15 Mart tarihleri arasında verilen yıllık beyannameler, yeni düzenleme ile 1-25 Mart tarihlerine kaydırılacak. Halen her ayın 20. günü akşamına kadar verilen KDV'de beyanname verme süresi her ayın 24. günü akşamına, Muhtasar Beyanname süresi ise 23. gün akşamına kadar verilebilecek.
Geçici Vergideki beyannameleri de ilgili ayın 10. günü akşamı yerine 14. gün akşamına kadar teslim edilebilecek.
Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, yeni düzenlemelerin gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Vergi dairelerinde ve internet ortamında yığılma olmasın istiyoruz. Vatandaşlara beyanname vermek için daha uzun süre bırakarak, onları rahatlatmayı da amaçlıyoruz. Bankalara yapılan ödemede sıkıntı olmaması için beyan süresi ile vergi ödeme dönemlerinin ayrı olması gerekiyor. Bunun için beyan süresini ödeme dönemine yaklaştırmakla birlikte, beyan ve ödeme için farklı tarihler tespit ettik. Bu yıl ilgili düzenleme kanunlaşır kanunlaşmaz beyan süreleri yeni tarihlere göre gerçekleştirilecek.”
A.A.
Yayın Tarihi :
9 Ocak 2007 Salı 16:30:47
Yorumlarınız
ahmet fatih kasar IP: 85.99.52.xxx Tarih : 25.01.2007 17:06:14
tabikiii iyi neden diyecek olursanız kdv nın yuklenıcısı olan perakendecıler bızım aldıgımız mala fiş vermedigi zaman kdv tutarı olan %18 lık payıda kendılerı alıyo yanı hem kdv den hemde malın satısından kazanc elde edıyor haksız kazanc bu aldıgı kdv tutarını vergı daıresıne bıldırmek zorunda yanı fıs almayınca onunda bıldırımde bulunmadıgı butun fıs tutarları ona kazanc olarak gerı donuyo ılımızde fıs almak gıbı bı alıskanlıgımız yok yanı sızden tek rıcam 10 kurusluk bı alıs verişte bile fiş almamız yoksa 3te 1 oranında bızde bu cezaya tabı olacaz UNUTMAYIN MUTLAKA FİŞ İSTEYİN...