Vali Çetin Tarımda ve Hayvancılıkta Büyük yatırımlar için yönetici ve üreticilerle biraraya geldi.
İl misyonunun ve şehirçilik kültürünün oluşturulması için üreticiler ve yöneticiler bir araya geldi
Ağrı ili içerisinde yapılan besicilik ve hayvancılığın şehir dışına taşınması için üreticilerle ortak bir karara varılması amacı ile Ağrı Valisi Mehmet Çetin, Halk Eğitim Merkezi’nde üreticilerle ve yöneticilerle bir araya geldi.
Vali Çetin, “Ağrı ilinde besiciliğin yapılma şeklinde ve modeliyle bir yetersizlik var. Hayvan ırkı düzeyinde bakıldığında yeterli düzeyde olmadığı aşikar bir şekilde ortada ayrıca hayvan sayısı itibariyle de geçmiş yıllarla mukayese edilmeyecek kadar kötü durumdayız. İlimizin bir gerçeği daha var Türkiye ortalamasına bakıldığında ilin genel nüfusunun büyük çoğunluğu kırsalda yani köylerde yaşamak, tarım ve hayvancılıkla iştigal etmekte. Şuan burada bulunan üretici arkadaşlarımızın da birçoğu köylerinden koparak şehre gelmiş ve üreticilik besicilik yapmaktadır. Fakat bu durum artık günümüz çağına uygun değildir hem besicilik hem de süt sığırcılığını alışıla gelmiş ilkel yöntemlerle yapılması hiçbir kimseye kar sağlamaz. Artık ister süt sığırcılı ister besicilik alışıla gelmiş yöntemlerle alışıla gelmiş ırklarla bu günkü durumdan daha iyi bir duruma gelmeyecektir. İlimizin ekonomik yönden kalkınmasının refah seviyesinin yükseltilmesini gelir seviyesini yükseltilmesinin temel şartı tarım ve hayvancılıktır.
Ağrı’nın 6 tane büyük ovası bulunmakta ve en azından 182 bin hektar sulu tarıma elverişli arazimiz bulunmakta. Hükümetimizin yem ve hayvancılıkla ilgili büyük destekleri var. DAP (Doğu Anadolu Projesi) ile birlikte önümüzdeki yıldan itibaren güç birliği dayanışma birliği yaparak olabilecek en kısa sürede 100 bin hektarlık arazinin sulu tarıma elverişli hale dönüştürülmesini sağlayacağız.
Şehir merkezinde hayvancılık yapılmasına besicilik yapılmasına gönlü elvermiyor ülkemizin hiçbir ilinde görmedim. Dolayısıyla birinci hedefimiz, sizleri daha verimli daha modern ahırlarda besicilik yapacak ve gelir düzeyini daha iyi şekilde yükseltecek bir çözüm yolu var, öncelikle birkaç köyden başlayarak pilot uygulamalar yapılacak verimli süt sığırcılığına adım atılacaktır.
Yazıcı barajı yolu üzerinde bulunan 1000 dönümlük DSİ’n malzeme aldığı bir ve şuanda her hangi bir proje uygulamayacağı bir alan var. Bu araziyi şehir merkezindeki üreticiler için alıp sizlere tahsis etmek veya sizlerin adına tapulama imkanımız var ve ben bunu Vali olarak taahhüt ediyorum. Gerekli ahır ve ihtiyaç büyüklüğünde parselleme planı yapılarak asıl hedef bu işi ciddi bir şekilde modern ahırlarda besicilik yapmak isteyenlerin adına sembolik rakamlarla tapularını vermek.
TAR-ET Sözleşmeli Besi Sığırcılığı Projesinden de bahseden Vali Çetin, “Kooperatif, Ziraat Bankası, Et Kombinası ve Tarım Bakanlığı bu proje kapsamında hayvan temini ve hayvanı yetiştirdikten sonra hayvanın alım garantisi ile birlikte paranın peşin ödenmesi yanı sıra kğ başına da 1 YTL gibi teşvik var.” diye konuştu.
Üreticileri ve Yöneticilerin de konuştuğu birliktelikte Ziraat Bankası Şube Müdürü Ali Gül bu projelerle birlikte ziraat bankasının % 1‘lerden başlayan faiz oranları ile kredi verdiklerini dile getrdi. Et Balık Kombinesi Müdürü Şahin Ege ise şehir dışında yapılacak olan hayvancılık süt sığırcılığı alanında üretimini gerçekleştiren üreticilere öncelik verileceği, ödemlerinin daha hızlı yapılacağı ve teşvik priminin verileceğinden bahsetti. Birçok tarım ve hayvancılık Kooperatif başkanı ise bu proje ile neler gerçekleştireceklerinden baskettiler.
Yaklaşık 1.30 saat süren görüşmeler sonucunda üreticiler bu proje ile birlikte kendilerinin refaha kavuşacaklarını belirttiler.
Broşürler ;
1 - Tarım Köyişeri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
2 - Tarımsal Teşvik ve Destekleme
3 - TAR-ET, Sözleşmeli Besi Sığırcılığı Projesi