Ağrı’da, 10 yaşında verildiği yetiştirme yurdunda büyüyen PVC plastik, alüminyum ve demir doğrama atölyesi sahibi Mehmet Cemil Uğuz'un hayatı ve bir başarı öyküsü.
Ağrı Merkez Fırat Mahallesinde Bulunan Sanayi sitesinde PVC plastik, alüminyum ve demir doğrama atölyesi sahibi olan Mehmet Cemil Uğuz 12 nüfus 6’sı erkek 4’ü kız olan ailede anne Bedriye Uğuz’un yaşamını yitirmesinin ardından, baba Cemal Uğuz (63) çocuklarına bakamadığından dolayı Belkıza Uğuz evlendi. Üvey anne çocuklara evde uyguladığı baskı ve şiddete nedeniyle baba Cemal Uğuz tarafından Üvey annenin uyguladığı baskı ve şiddete dayanamayan kardeşi Remzi Uğuz (33) birlikte yetiştirme yurduna verilen 31 yaşındaki Mehmet Cemil Uğuz, 18 yaşına kadar hayatını burada sürdürdü.
Yurttan ayrılmasının ardından bir süre Hiçbir sosyal güvencesi olmadan İstanbul’da Demir doğrama atölyesinde 2 yıl çırak olarak çalışıp askere gitti. Çırak olarak 2 çalıştığı demir doğramada ustasında öğrendiklerini askerden döndükten sonra İstanbul’da PVC plastik, alüminyum fabrikasında çalışarak, biriktiği para ile Ağrı’ya gelerek, birazda borçlanarak PVC plastik, alüminyum ve demir doğrama atölyesi kuran Mehmet Cemil Uğuz, 8 yılda işlerini ilerleterek il genelinin yanı sıra ilçelerde PVC plastik, alüminyum ve demir doğrama işlerini yapmaya başladı. Mehmet Cemil Uğuz geldiği noktada, 100 bin YTL sermayeli atölyesinde, 6 kişiye istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.
Ayrıca birlikte Yetiştirme Yurdundan verilen kardeşi Remzi Uğuz 18 yaşını doldurduktan devlet tarafında iş alınarak Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Memur olarak çalışmaktadır. Baba Cemal Uğuz ile birlikte kalan üvey annenin çocukları Ayşe Uğuz (17 , Mehmet Ali Uğuz (16), Sena Uğuz ( 14), Mehmet Nuri Uğuz (13 ), Keziban Uğuz (11) ve Yonca Uğuz (9) okula giden üvey kardeşlerin eğitim, giyim ve ailenin masraflarını üstlenerek büyük fedakarlıkta bulunan Mehmet Cemil Uğuz vatanı görevi yapan öz kardeşi Hüseyin Uğuz (20) her ay para göndererek babalarının yapmadıklarını yapıyor.
Mehmet Cemil Oğuz, " Annemiz vefat ettikten sonra babamız evlendi. Üvey annemizle ben ve kardeşim Remzi Uğuz hiç anlaşamıyorduk her zaman bize kızar bizi babamıza şikayet ediyordu. Zaten babamız köyde hiç bir iş yapmıyordu. Üvey annemizin baskısı ile babamız bizi yetiştirme yurduna verdi. üvey annem 8 kardeşlerime baskı ve şiddet uyguluyordu. Ama babam onları yurda vermedi. Kardeşimlerim üvey anne baskı ve şiddetinde büyüdüler. Şimdi kardeşlerim evli ve evden ayrı, çok mutlu hayat sürdürüyorlar. Ailemizden ayrı çok zor günler geçirmesinin yanı sıra önemli dostluklar kurduğunu anlatan Mehmet Cemil Uğuz, '' İşlerimi her geçen gün büyütmeye yönelik projeler üzerinde duruyorum. Şu anda, 100 bin YTL sermayeli atölyemde 6 kişiye istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Kısa zamanda çevre şehirlerde çalışmalarımı sürdürmek istiyorum. PVC plastik, alüminyum ve demir doğrama atölyesi önemli riskler aldım. Başarıyı yakalamaktan çok mutluyum.'' Mehmet Cemil Uğuz, en büyük idealinin işlerini büyütmesi durumunda 18 yaşını doldurarak yurttan ayrılan gençlere iş imkanı sağlamak olduğunu kaydetti.
Eski günlerinin aklına geldiğini ve gururlandığını dile getirerek Yetiştirme Yurdundan kalan çocuklara nasihatta bulunan Mehmet Cemil Oğuz, " Bugünlere gelmemde yetiştirme yurdunun katkısını inkar edemem. Orada kaldığım sürece hayat tecrübem arttı. Çünkü, azimle her şey başarılıyor. Yurttaki gençlerin de umutsuzluğu kapılmaması lazım. Başınız her zaman dik olsun. Kesinlikle 18 Yaş Koruma Yasası'na güvenmeyin. Kendi idealleriniz doğrultusunda okuyun ve istediğiniz mesleği seçin. Her biriniz doktor, mühendis ya da başka bir meslek sahibi olabilirsiniz. Güzel yerlere gelmek herkesten çok sizin hakkınız. Her şeyden önemlisi, bayrak, vatan ve milletinize bağlı birer evlat olarak kalın. Bu ülkenin sizin gibi evlatlara ihtiyacı var. Yetiştirme Yurdunda koruma altında iken 18 yaşını doldurmuş Yetiştirme Yurdundan Ayrılmış Gençler ve Halen Yetiştirme Yurdunda Koruma altında olan Gençler arasında Sosyal – Kültürel ve diğer bütün konularda Yardımlaşma – Dayanışma ve Korumayı sağlamak amacıyla kurulmuş olan Ağrı Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yurt Ay Der) ile her zaman yanınızda olacağız. " dedi.
oncelıkle kardesımızı tebrik eder iş hayatında basarılar dılerım su anda goz yaslarımı tutamıyorum hellal olsun kardesım allah yolunu acık etsın
canım kardeşim senden gurur duyuyorum sen hayatla nasıl mucadele edileceğini cok iyi biliyorsun allah daima seni yolunu açık tutsun senle ne kadar gurur duysak azdır sen herşeye laiksin başarıların devamını dillerim saygılarla A.DUMAN
bende bi yurt öğrencisi olarak duygularımı acıklıyorum gercekten ne diyeceğimi bilmiyorum bizim yurttan ayrılıp iş adamı olan cemil abimizin adına gururlanıyorum gercekten ne diyeceğimi bilmiyorum allah yardımcımız olsun.. azadd
tebrikler kardeş yolun acık olsun darısı dıger yurta buyuyen cocukların başına kib
Allah yolunu devamlı açık etsin kardeşim seninle gurur duyuyuoruz
Yetiştirme Yurdundan iş adamlığına giden cemil kardeşimi öncelikle tebrik ederim inşallah kendisi gibi yurtta kalan kardeşlerine örnek teşkil eder ve yurttaki kardeşleri onu örnek alır