Ağrı Vali Yardımcısı Demirel, 2011 yılında Ağrı il merkezi ve köylerde ikamet eden yoksul vatandaşlara 22 bin 200 ton kömür dağıttıklarını söyledi.
Vali Yardımcısı Demirel, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) olarak, kömür dağıtma faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi.
Demirel, 2011 yılı kış sezonu için Kömür İşletmeleri Kurumu'ndan 22 bin 200 ton kömür taleplerinin kabul görüldüğünü belirterek, ''İlimize birinci etapta kömür geldi. Bu kömürlerimizi merkezde ikamet eden 9 bin 349 ailemize 14 bin 24 ton olarak dağıttık. Köylerimizde ikamet eden 5 bin 132 ailemize 7 bin 688 ton olarak dağıttık. Toplamda gerek il merkezinde gerekse köylerimize toplamda 22 bin 200 ton kömürü dağıttık. Bu dağıtıma 13 Ekim 2011 tarihinde başladık. Öncelikli olarak uzak köylerimize dağıttık. Kışın uzun sürmesi nedeniyle Kömür İşletmeleri Kurumu'ndan 14 bin ton ek kömür istedik. Bu talebimiz de uygun görüldü ve bu kömürü de aldık. Bu dağıtıma da 14 Mart 2012 tarihinde başladık ve devam ediyoruz. Bu dağıtımı Sıtkiye, Abide, Mehmet Akif Ersoy ve 100. Yıl mahallelerinde dağıtımlarımız devam ediyor. Aynı şekilde Yukarı Pamuktaş, Özveren, Ortakent, Sarıtaş, Sarıca Söğütlü, Yayla, Özbaşı Telli Sırt, Akça, Aşağı Dormeli, Aşağı Kent, Çatalipaşa, Başkent, Yukarı Saklıca, Sağırtaş ve Dede Maksut köylerimizde dağıtımlarımızı bitirmiş bulunuyoruz'' dedi.
Vali Yardımcısı Demirel, bazı vatandaşlar ile muhtarların kafalarında oluşan bazı soru işaretlerini gidermek için böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyduklarını ifade ederek şöyle devam etti:
''Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın dağıtmış olduğu torbaların üstünde takriben 25 kilogram yazıyor. Çünkü bu kömür materyali bir torbaya konulduğunda eşit olarak dağıtılamıyor. Kimisi büyük parça ile doluyor altı boş kalır. Kimisi fazla doluyor. Biz bunu ortalama standarda kavuşturmak için 3. Noterliğimiz ile bir çalışma yaptık. Valimizin talimatıyla noterin bir tespit yapmasını istedik. Bu tespit sonucunu 23 Mart 2012 tarihinde 3. Noterimiz Valiliğimize ulaştırdı. Noterimiz, kömür tevzi sahamızda tamamen rastlantısal olarak rastgele 10 noktadan kömür torbalarını alarak ve bunları bir kantarda tartarak kilogramlarını bizlere objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla çıkardı. 10 kömür torbasının ortalamasını aldık. Bu ortalama 34 kilograma tekabül ediyor. Yani içinde 27 kilogram olan da var, 39 kilogram gelen de var. Bizler bunun ortalamasını bir standarda bağlamak istedik. Bu standardı da 34 kilogram olarak bulduk ve hane başına 33 torba dağıtıyoruz. Yapılan bu tespitten sonra şuanda hane başına 1 ton 125 kilogram kömürü ailelerimize dağıtıyoruz. Yani bir tondan bir miktar daha fazla kömür dağıtmış oluyoruz. Ayrıca yapılan hesaplamalara göre, hane başına birinci etap ve ikinci etap olmak üzere hane başına 2 buçuk ton kömür dağıtmış olduk. Hiç kimsenin aklına bir tonun altında kömür dağıtılıyor gibi endişeler olmasın diye böyle bir tespit yaptık.''