Ağrı Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yurt Ay Derneği) Başkanı Sokakta yanmış kömür toplayan çocuklar için basın açıklaması yaptı .
Arkadaşları sıcak evlerinde oyuncaklarıyla oynarken Ağrı’lı dar gelirli ailelerin çocukları, sıfırın altında 25 derece soğukta çöplüklerden kömür toplayarak aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyorlar Ağrı'da dar gelirli ailelerin ilköğretim okulu çağındaki çocukları, aile bütçelerine katkıda bulunmak için çöplüklerden yanmış kömür toplayarak katkıda bulunmaya çalışıyor.
Çocuklar, çöplerden topladıkları az yanmış kömürleri de meyve kasalarına doldurup kızakla evlerine taşıyor. Çöplükleri gezerek yanmış kömürleri elleriyle karıştırarak toplamaya çalışan çocuklara sorduğumda , "Ailelerimizin maddi durumları iyi değil, yakacak kömürümüz de yok. Biz de kızaklarımızla çöplükleri gezerek ellerimizle karıştırıp iyi yanmamış kömürleri toplayarak eve götürüyor ve onlarla ısınmaya çalışıyoruz diyor. Ama öyle değildir.
Aslında aileler çocuklarını zorla çöpte kömür toplamaya gönderiyor. Sokakta yanmış kömür toplayan ve çalışan çocuklar ailesinin geçimine katkıda bulunmak yada kendi masraflarını karşılamak için günün bir bölümünde sokakta çalışan, gecenin erken yada geç bir saatinde evine dönen çocuklardır.Mendil-sakız-su-kart satanlar, ayakkabı boyacılığı yapanlar, çöplükte çöp toplayan sabit noktalarda dilencilik yapanlar çoktur. Aileler Çocuğu zorla çalıştıran aile ve yaşanan ekonomik sorunlardır. Yapılan araştırmalarda ebeveynlerin eğitim düzeylerinin çok düşük olduğu görülmüştür.
Babalarının büyük çoğunluğunun ilkokul mezunu ya da ilkokuldan terk oldukları, annelerin yarıdan fazlasının ise hiç okula gitmedikleri dikkati çekmiştir. Annelerin %97 dan ev hanımı ve çalışmadıkları belirtilmiş, babaların %44’ününde halihazırda işsiz olduğu anlaşılmıştır. Ailelerin sahip oldukları çocuk sayısının çok yüksek olduğu görülmüş. Ağrı’da çalışan ve yanmış kömür toplayan çocuk sayısındaki hızlı artış olduğu görülmüştür. Şiddet, fiziksel ve cinsel istismar, başkaları tarafından suç işlemeye zorlanmak, yanma-yaralanma, kronik-tehlikeli bulaşıcı hastalıklara yakalanma, bakımsızlık sonucu oluşan sendromlar, kaçırılma, öldürülme.
Çöplükte kömür toplayan şiddete karşı durabilmek ve dayak yediklerinde acı hissetmemek, sokaktaki soğuğa dayanabilmek, yaşadığı zorluklara karşı bedensel ve duygusal güç oluşturabilmek yani kendilerini güçlü ve cesaretli hissedebilmek , halüsinasyonlar görüp güzel şeyler hayal edebilmek ve utanma duygularını yok ettiği için rahatlıkla başkalarından yemek isteyip, dilenebilmek ve özgürce konuşabilmek için uçucu maddelere gereksinim duyarlar. Çocuklar bizim aynamızdır ve geleceğimizdir. Onlara sahip çıkalım
sayın ağrı yurtay derneği yetkililerinin geleceğimiz olan çocuklarımıza bakış açısı her zaman olumlu ve tutarlı olmuştur.aynı duyarlılığı bütün insanların hissetmesi dileğiyle...
slm ben adem bende ağrı yetiştirme yurdunda yaklaşık on yıl kaldım ve şimdi kısmetse iş bekliyorum recep abi ile henüz tanışamadık ama yurtta kalan gençler için çok güzel çalışmalar yaptığını biliyor ve takip ediyorum kalbim seninle recep abi yurtlarda kalan tüm kader arkadaşlarımı yürekten slm ediyorum
yazdığınız haber ve değindiğiniz konu hakında sizi tebrik ederim,lakin şunu gözardı etmemek gerekir bizim oralarda eğiteme ne önem verilir nede yeteri kadar destek sağlanır. öncelikle aileler bu konuda bilinçlendirilmeli çocuğun eğitim ve öğretiminde hiçbir zaman kısıtlılığa gidilmemeli unutulmaması gereken önemli hususlardan biride şudurki: şu zaman da en iyi yatırım eğitimdir.herşeyin başı eğitim ve öğretimdir.
Yapmış olduğun haber gerçekten çok güzeldi umarım bizim yöre insanları bu haberi dikkate alır ve sokaktaki çocuklarımıza sahib çıkarlar, ben senin bu haberinde bütün yöre halkını birliğe davet etmek istiyorum.Birlik olalım ki bu çocuklar sokaklarda çürümesinler ,birlik olalım ki eğitimli olsunlar,birlik olalım ki hoşgörülü ve sevgili olsunlar....... lütfen
sadece duyarlı olup haber yapmak hiçbirşeyi değiştirmez tabiki farkındalık güzel birşey bütün istatistiklere de katılıyorum bence bunu değiştirmenin tek yolu ilimizde iş sahaları oluşturmak(tabi ki ağrının zenginleri sayesinde)insanların yaşam standartları arttıkça yaşam kaliteleri de artacaktır yetkililerin zenginleri bu konuda çalışmalara ikna etmeleri gerekiyor MEMLEKETİME SEVGİLERİMLE.