16
Eylül
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Elazığ'da binaların deprem rontgeni çekiliyor

Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Mekanik Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı Dr. Muhammet Karaton, Elazığ’da meydana gelen 5.5 şiddetindeki deprem sonrası bazı evlerde çatlaklar meydana geldiğini belirterek, bu çatlakların tehlikeli olup olmadığının deprem röntgeni çekerek belirlenebileceğini söyledi.

Vatandaşların cüzi bir miktar ödeyerek binalarının depreme dayanıklılık derecesini öğrenebileceklerini ifade eden Karaton, "Binaların deprem röntgenlerinin metrekaresini 3.5 ile 4 milyon lira arasında yapıyoruz. Diğer üniversiteler bunu dolar bazında yapıyor. Öncelikli olarak binaların deprem analizlerini yaparak, ultrasonunu çekiyoruz. Bu ultrasonda binanın yapımında kullanılan demirin çapını, cinsini ve aralıklarını saptıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonrası elde edilen verileri bilgisayar ortamında değerlendirerek, sonuçları 1 hafta içerisinde bina sahiplerine veriyoruz. Bölümümüzde bulunan test çekici aleti ile betonların dayanıklılığını ölçüyoruz. Bunun yanında binaların röntgenini çektikten sonra birde binaların zeminle ilgili analizlerini yapıyoruz. Bununla bina için ekstra güçlendirme projesi gerekiyor. Bu projenin metrekaresini ise 2 milyon liradan yapıyoruz. Elazığ’da meydana gelen 5.5 şiddetindeki deprem sonrası binalarının deprem analizini yaptırmak isteyen vatandaş sayısının 1 tane olması bizi üzdü. Bize talep geldiği sürece elimizden gelen bütün çalışmaları vatandaşlarımız için yapmaya hazırız" dedi.

Bingöl, Tunceli, Bitlis, Mardin, Batman ve Hakkari’de devlete ait kamu kurum ve kuruluşlarla özel şahıslara ait binaların deprem tetkikini yaptıklarını kaydeden Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Mekanik A.B.D Öğretim Elemanı Dr. Muhammet Karaton, bu illerde toplam 50 bine yakın binanın deprem analizini yaptıklarını sözlerine ekledi.

iha-elazığ
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2004 Çarşamba 10:20:54
Güncelleme :25 Ağustos 2004 Çarşamba 10:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?