Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi 1965 yılında Harput’taki Alacalı Cami’de açılmış, daha sonra Elazığ’da PTT binası yanında bulunan Belediye Başkanlığı’na ait bir binaya taşınmıştır. Bunun ardından Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kampusü içerisinde bulunan yeni binasına 1981’de taşınmış ve müze 1982 yılında ziyarete açılmıştır.
Müzede yörede bulunan Neolitik, Kalkolitik, Erken Tunç, Orta Tunç, demir Çağı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bunların yanı sıra yöresel etnoğrafik malzeme de müzede yer almaktadır. Elazığ Müzesi arkeolojik eserler, dokuma halı ve kilim ile etnoğrafik eserler bölümlerinden oluşmuştur.
Müzenin en önemli eserleri arasında, bölgenin en eski keramik tipi olan Karas keramikleri, Boyalılar keramikleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Keban Barajı ve Tepecik kazılarından ortaya çıkan eserler; Korucutepe, Norşuntepe, Pulur Höyüğü buluntuları da onları tamamlamaktadır. Ayrıca müzede Urartu kitabeleri, Urartu keramik ve maden eserleri, Roma dönemine tarihlenen cam eşyalar, Sasani, Eyyubi ve Osmanlı sikkeleri, damgalar, silindir mühürler, Urartu mühürleri de bulunmaktadır.
Elazığ Müzesinin etnoğrafya bölümünde yerel giysiler, halı, kilim, heybe gibi aşiretlerden derlenen eşyalar da sergilenmektedir. Tunceli’den getirilmiş bulunan koç ve at şeklindeki mezar taşları da müzedeki ilginç eserler arasındadır.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kampusü
Tel (0424) 241 11 30
Fax (0424) 241 11 31
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.elazig.gov.tr adresinden alınmıştır.