Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Elazığ İli’ne bağlı bir ilçe olan Baskil’in kuzeyinde Keban, doğusunda Elazığ merkez ilçe ve Sivrice, batısında ve güneyinde Malatya bulunmaktadır. Baskil topraklarını Doğu Torosların uzantıları engebelendirmektedir. İlçe sınırları içerisinde Doğu Torosların en yüksek noktası olan Hasan Dağı’dır (1.860 m.). Harabakayış Dağı (1.390 m.), güneydeki Hamam Tepesi ise (1.639 m.) ilçenin diğer yükseltileridir. Ayrıca ilçenin önemli bölümü platolarla kaplıdır. Baskil’in Malatya ile doğal sınırını oluşturan Fırat Nehri ilçe topraklarını sulamaktadır. İlçenin en önemli akarsuyu; Fırat Nehri’ne dökülen Şahaplı Çayı’dır. Fırat boyunca uzanan dar düzlükler dışında ilçede, ovalar fazla bir yer tutmamaktadır. İlçenin genelinde bozkır bitki örtüsü egemendir. Ormanlık alanlar meşe ve çam ağaçlarından oluşmaktadır. İlçe arazisinin önemli bir bölümü kalkerli yapıya sahiptir. Denizden 1.240 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.195 km2 olup, toplam nüfusu 19.605’tir.
İlçede, yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve kar yağışlı geçtiği karasal iklim egemendir. Fırat Nehri çevresinde ılıman iklim özellikleri ağır basmaktadır.
İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçede yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, fasulye, kayısı, şeker pancarı ve üzümdür. Nohut, fasulye ve mercimek üretimi ekonomide ön plandadır. Son yıllarda sebzecilik de ağırlık kazanmıştır. Karakaya Baraj Gölü etrafında yer alan köylerde yoğun bir şekilde yapılan karpuz ve biber üretimi yanında balıkçılık da yapılmaktadır. 1996 yılında ilçede Kayısı Entegre Tesisi , İl Özel İdare Müdürlüğü’nce kurulmuş olup, işletmeciliği Tarım Kayısı Kooperatifi’ne verilmiştir.. Kayısı üretimi giderek artmış, en önemli geçim kaynağı durumuna gelmiştir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yanında arıcılık da yapılmaktadır. Ayrıca ilçede un fabrikaları, mermer atölyeleri bulunmaktadır.
Baskil’deki ilk yerleşim İlk Tunç Çağına kadar uzanmaktadır. Bunun dışında, yapılan kazılar ve Karakaya Baraj çalışmaları sırasında çıkan kalıntılar burada Hititlerin uzun süre egemen olduklarını göstermiştir. Daha sonra Asurlular, Makedonyalılar yöreye hakim olmuştur. Daha sonra Roma ve Bizans dönemlerinde burası bir uç karakol niteliğinde idi. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Baskil ve yöresi Artukoğullarının egemenliğinde kalmıştır.
Yavuz Sultan Selim’in 1514 yılında düzenlediği doğu seferi sırasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olmuştur. İlçe, Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar Harput’a bağlı bir belde olarak yönetilmiştir. İlçe teşkilatı ilk olarak, bugünkü ilçe teşkilatına 3 km. uzaklıktaki Eski Baskil Mahallesinde kurulmuştur. 1928 yılında Şefkat Mahallesine taşınmış, kısa bir süre sonra tekrar Eski Baskil Mahallesine taşınmıştır. Devlet Demiryollarının yapılmasından sonra ilçe, 1933 yılında bugünkü yerleşim yerine taşınmıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu