Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Elazığ İli’ne bağlı bir ilçe olan Sivrice, doğuda Maden ilçesi, güneyde Diyarbakır ve Malatya illeri, batıda Baskil ilçesi, kuzeyde de Merkez ilçe ile çevrilidir. Elazığ’ın güneyinde yer alan ilçe toprakları dağlık ve engebeli arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını Güneydoğu Toroslara bağlı olan ve güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan Hazarbaba Dağı (2.290 m.) engebelendirir. İlçe topraklarından kaynaklanan suları, Hazar Gölüne dökülen Kürk Suyu ile Fırat ırmağı toplar. İlçe sınırları dışında Keban Baraj Gölüne dökülen Haringet Çayının başlangıç kolları da ilçe topraklarından doğar. Karakaya Baraj Gölünün bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalır. İlçedeki başlıca düzlükler Kürk Suyu vadisi ile Uluova’nın güney kesimidir. Hazar Gölünün batı kesimi ilçe toprakları içerisindedir. Yüzölçümü 634 km2 olan ilçenin toplam nüfusu 14.167’dir.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılık ve sanayie dayalıdır. Yetiştirilen meyvelerin başlıcaları, kayısı, elma, armut, şeftali, kiraz, vişne, ceviz, badem, nar, erik, dut, ayva, incirdir. Diğer tarımsal ürünlerse buğday,arpa, patates ve soğandır. Az miktarda da baklagiller, şeker pancarı, pamuk ve üzümdür. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, arıcılık ileri düzeydedir. Sanayide ise ilçe merkezinde, özel sektöre ait tuğla ve kiremit fabrikaları bulunmaktadır.
Sivrice İlçesi 1936 yılında Dedeyolu köyünde kurulmuştur. 1938 tarihinde şimdiki yeri olan Hazar Gölü sahiline nakledilmiştir. İlçenin kuruluş tarihi çok eski olmamakla birlikte göl içinde bulunan adacıkta ve devamında eski bir yerleşim yeri bulunduğu bilinmektedir. Hangi tarihte kimlerin yaşadığı kesin olarak tespit edilememiştir. Bununla birlikte; bazı kaynaklarda Bizans döneminde yerleşim olarak kullanıldığına dair bilgilere rastlanmaktadır. Malazgirt Zaferi’nden (1071) sonra Türk beyliklerinin idaresinde kalan yöre, 1234 yılında Alaattin Keykubat tarafından 1243 Kösedağ Savaşı’ndan sonra da İlhanlıların egemenliğine girmiş, daha sonra Dulkadiroğulları Beyliği’nin sınırları içerisinde kalmıştır. 1366’ dan sonra Memlüklu’ların eline geçmiş, 1465’ ten itibaren Akkoyunlu, Çaldıran Zaferi’nden (1514) sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Sivrice’de Karakaya Baraj Gölü altında kalan kente ait kalıntılar, bir manastır kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda çevre illerin önemli bir turizm merkezi olan Sivrice ilçesinde yaz aylarında, halkın günü birlik olarak tatil yapabileceği mesire yerleri ve çadır kent yerleri bulunmaktadır. Kamuya ait Orman, Sağlık, Köy Hizmetleri, Maliye, Karayolları, D.S.İ., Fırat Üniversitesi, Elazığ Belediyesi, Posta İşletme, Sümerbank, Harb-İş, T.P.A.O, D.D.Y. ve Hazar Gençlik ve İzcilik Kamplarında kamu personelinin rahatlıkla tatil yapma olanağını sağlamaktadır. Sivrice ilçesinde kış turizmine yönelik olarak Hazar Baba dağında kayak tesisleri yapımına başlanmış olup, büyük ölçüde bir kısmı tamamlanmış durumdadır.
Kenthaber Kültür Kurulu