Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Tekman’ın doğusunda Karayazı, batısında Çat, kuzeyinde Pasinler ve Erzurum Merkez ilçe, güneyinde de Hınıs ve Bingöl bulunmaktadır. Erzurum’un güney kesiminde, ilçe topraklarının büyük bölümünde yüksekliği 2.000 m.den fazla olan dağlar bulunmaktadır. Tekman’ın kuzeyi Palandöken güneyi ise Bingöl Dağları, batısı ise Karasu-Aras Dağlarına bağlı Şakşak Dağı ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Dağlarla kuşatılmış olan bu alanların iç kesimleri daha da alçaktır. İlçenin en yüksek noktası Bingöl Dağlarında 3.194 m.ye erişen Dağkale (Kaletepe) Tepesidir. İlçenin orta kesimleri çöküntü alanı olup, dalgalı düzlükler halinde platolar oluşturur. Tekman Ovası ismi ile tanınan bu düzlükler, hemen hemen bütün yöreye egemendir. İlçe topraklarından kaynaklanan Murat ırmağının başlıca kollarından Peri Suyunu oluşturan dereler, Aras Irmağının başlangıç kolu, Kocasu Çayı yörenin belli başlı akarsularıdır.
İl merkezine 151 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 2.197 km2 olup, toplam nüfusu 34.685’tir. Doğu Anadolu’ya özgü karasal iklim hüküm sürmekte olup, kışları soğuk ve sert, yazları da sıcak geçer.
İlçenin ekonomisi hayvancılığa dayalıdır. Yaylalarda koyun yetiştirilir. İlçe toprakları tarıma elverişli değildir. Kısıtlı miktarda buğday, arpa, çavdar ve patates ve yem bitkileri yetiştirilmektedir.
İlçenin tarihi yeterince bilinmemektedir. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boyları buraya yerleşmiştir. Yavuz Sultan selim tarafından 1517’de Osmanlı topraklarına katılmıştır. XIX.yüzyılın sonlarında Erzurum vilayeti merkez sancağının Hınıs kazasına bağlı iki ayrı nahiyenin sınırları içerisinde idi. Hınıs ilçesine bağlı bir konumunda iken, 1946 yılında ilçe durumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu