8
Eylül
2024
Pazar
HAKKARİ

2 bin kişiye bedava iyotlu tuz

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Abdullah Aytekin, 20 günlük bir çalışmayla 2 bin nüfusa 8 bin 400 paket iyotlu tuz dağıttıklarını söyledi.

İHA muhabirine açıklamada bulunan Abdullah Aytekin, bir çok ailenin yemeklerde kaya tuzu kullandığı için guatr hastalığının gün geçtikçe arttığını belirtti.

Aileleri iyotlu tuz hakkında bilgilendirerek kaya tuzu yerine iyotlu tuz kullanmaları hakkında bilgilendirdiklerini söyleyen Aytekin, 6 kişilik ekiple çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Aytekin, "Yörede aileler genellikle kaya tuzu kullandığı için her bir ailede mutlaka bir kişide guatr hastasını bulmak mümkündür. 2003 yılındaki istatistiklere göre yapılan çalışmalarda iyotlu tuz kullanımı yüzde 50 civarında idi. 2005 yılındaki hedefimiz ise yüzde 100 olacaktır. Şehir içi başta olmak üzere köy, mezra ve yaylaları dolaşarak çalışmalar hakkında aileleri bilgilendirdik. Ailelere kaya tuzunun zararlarını anlatarak, iyotlu tuzu tavsiye ettik. Verdiğimiz eğitimlerde ailelere yemekler yapılırken mutlaka yemek piştikten sonra tuz kullanılmalıdır. Aileler ise yemekler pişmeden tuzu katıyor. Köylerde verdiğimiz eğitimlerde sinevizyon karşısına oturan bir çok ev hanımına tuzun nasıl kullanılacağı hakkında uygulamalı olarak gösterdik. Kırsal kesimde kaya tuzunun önüne geçmek için çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 14:05:37
Güncelleme :22 Temmuz 2005 Cuma 15:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?