Hakkari'de faaliyet gösteren 'Göz Nuru Kadın Evi'nde el sanatları dokuyarak aile bütçelerine katkıda bulunan dar gelirli bayanlar, yetkililer ve hayırsever iş adamları ile esnaftan malzeme yardımı bekliyor.
Yaklaşık 7 ay önce Ayfer Koparan ve 6 arkadaşının girişimleri sonucu hizmete açılan ve şimdi 69 bayanın bünyesinde barındıran el sanatları merkezinde, yöresel kıyafetler üretiliyor. Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Kahraman İş Merkezi 4. katında bulunan binada, işsiz olan ev reislerine katkıda bulunan bayanlar, kendilerine yetersiz gelen ve yer döşemesi olmayan ve tahrip olmuş saç sobanın etrafında toplanarak ısınmaya çalışıyor. Bazı bayanlar yün çorap ve kazak örerken bazı bayanlar ise eski dikiş makinelerinin yardımıyla işlerini yapmaya çalıştı.
Kirasının bir kısmını valilik diğer kısmının ise belediye tarafından karşılandığı 'Göz Nuru Kadın Evinde' çalışan kadınlar ise elektrik ve su masraflarını ise büyük zorluklarla kendileri ödemeye çalışıyor. Kendi imkanları ile bayan kuaförlük işini de başlayan kadınlar malzeme sıkıntısına rağmen piyasanın altında saç boyası, saç kesimi yapıyorlar. Bir süre önce Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı tarafından kendilerine hediye edilen bilgisayarın başında da ayrılmayan bayanlar, bir taraftan bilgisayar öğreniyorlar diğer taraftan ise dünyada olup biteni takip etmeye çalışıyor.
Göz Nuru Kadın Evi'nin sorumlusu olan Ayfer Koparan, amaçlarının dar gelirli bayanları bir çatı altında birleştirmek olduğunu söyledi. Hiçbir derneğe bağlı olmadıklarını anlatan Koparan, imkanları olmayan ev kadınlarının aile bütçelerine katkıda bulunmak amacıyla böyle bir girişimde bulunduklarını belirtti. Koparan, kadın evinde bulunanların genellikle köylerinden göç etmiş ve zor durumda olan bayanlardan oluştuğunu anlatarak şöyle konuştu:
"İşyerini kiralarken valilik ve belediye bize kira desteğinde bulundu. Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı ise bize bir bilgisayar hediye etti. Kadın evine olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Ancak yerimiz dar ve malzememiz olmadığı için arkadaşlarımızı aramıza alamıyoruz. Burada bayanlar her türlü el sanatı üreterek piyasanın altında olan fiyatlarla satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. İşsiz olan ev reislerimizin psikolojileri bozulup üzerimizde egemenlik sağlamaya çalışınca biz de bundan kurtulmak ve onlara destek sağlamak için el sanatlarını icra ediyoruz. Bayanlar olarak imkan verilirse bir lokanta açmayı planlıyoruz. Lokantanın yemekleri ve garsonluğu ve bütün işleri bayanlar yapacak. Ancak bize destek çıkan olmadığı için bunu gerçekleştiremiyoruz. Paramız olmadığı için de kooperatif de kuramıyoruz.
Merkezimizde 69 bayan olmasına rağmen sadece 2 dikiş makinemiz bulunmaktadır. Yetkililer ve hayırsever iş adamları ve esnaflardan isteğimiz bizlere dikiş makinesi desteğinde bulunmalarıdır. Bizler çocuklarımızı okutmak, işsiz beylerimize katkıda bulunmak amacıyla bu işe giriştik. Her kesimin desteğine ihtiyacımız vardır."
İHA
Yayın Tarihi :
24 Ocak 2007 Çarşamba 18:33:44