8
Eylül
2024
Pazar
HAKKARİ

Hakkarili çevreye de boş verdi

Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Hakkari Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, Türkiye’nin en az gelişmiş illerinden biri olan Hakkari’de, eğitim ve toplu yaşama bilincinin düşük olması nedeniyle halkın çevre ve doğa sorunlarına karşı duyarsız kaldığını söyledi.

Bir grup dernek yönetim kurulu üyeleri ile birlikte MYO’da bir basın toplantısı düzenleyen Ydr. Doç. Dr. Tahir Yaşar, çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşar, 2004 yılında Yüksekova İlçesi’nde kurulan derneklerinin doğa ve çevre sorunlarını araştırarak tespit etmek ve çözüm önerileri ile birlikte projeler geliştirerek ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunma faaliyetlerini yürüttüğünü belirtti.

Cilo Sat Dağları’ndaki yaban hayatın koruma altına alınarak milli park haline getirilmesi, 21. yüzyılın en önemli tarım tekniği olan organik tarımın Hakkari’de tanıtımını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak gibi çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yaşar, "Derneğimizin çalışmaları arasında ayrıca Zap Vadisi, Pesan Deresi ve Nehil Sazlığı’nda yanlış müdahalelerden dolayı bozulan ekolojik dengeyi yeniden düzenleyerek, doğaya kazandırma ve konuyla ilgili kamuoyu duyarlılığını geliştirmekte yer almaktadır. İlimiz, Türkiye’nin en az gelişmiş illerinden biri olup, köylerden şehre göçün ve çarpık kentleşmenin yoğun olarak yaşandığı bir şehirdir. Şehir merkezinde yaşayan halkın eğitim düzeyi ile kentlerde toplu yaşama bilincinin düşük olması çevre ve doğa sorunlarına karşı duyarlılığın yetersiz olmasına neden olmaktadır. Yörede yaşayan halkın büyük çoğunluğunun köylerdeki yaşama alışkanlıklarını şehirde de sürdürme yönündeki eğilimleri çevre kirliliğinin yoğun olarak yaşanmasına neden olmaktadır" dedi.

Dernek olarak ilde yaşanan çöp sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla bir proje hazırlayarak, Türkiye’de ’Rec’ adı altında faaliyet yürüten Merkezi ve Orta Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi’ne sunduklarını da anlatan Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar şöyle konuştu:

"Rec Türkiye Ofisi tarafından yapılan elemede, bu konuda kendilerine sunulan 130 proje arasında yer alan ’Hakkari’de Katı Atıkların Oluşturduğu Çevre Kirliliğini Önleme Eğitim Projesi’ kabul edilerek hibe programına alınmıştır. Projemiz il merkezine bağlı Kıran, Dağgöl ve Bulak Mahalleleri’nde yürütülecek olup 6 ay sürecektir. Proje kapsamında eğitilecek olan çevre gönüllüleri, pilot mahallelerde eğitim çalışmaları yürütecektirler. Bu projenin temel amacı katı atık yönetimi konusunda projenin uygulandığı mahallelerde yaşayan halkın ve yerel yönetimlerin sorumluluk ve görevlerini hatırlatarak ilimizdeki bu sorunun çözümü için model oluşturmaktır. Projemiz bugün fiilen başlamıştır".

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 15:21:26
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 11:34:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?