16
Eylül
2024
Pazertesi
HAKKARİ

İnekler aç kaldıkları için intihar etmiş!

Hakkari'de kayalıklardan atlayarak telef olan 7 ineğin, besin kaynağı bulamadıkları için aç kalınca dağdan atladıkları iddia edildi. Biçekenk mezrası sakinlerini ziyaret eden Durankaya Belediye Başkanı Fatih Keskin, "Hayvanlarını kaybeden ailelere imkanlarımız dahilinde yardımcı olacağız; ancak Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) da bu ailelere yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

Durankaya Beldesi Belediye Başkanı Fatih Keskin, geçtiğimiz günlerde kayalıklardan atlayarak telef olan 7 ineğin sahiplerini ziyaret etmek için Biçekenk mezrasına giderek, hayvan sahiplerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Vatandaşlarla telef olan hayvanların durumuyla ilgili bilgi alan Keskin, köylünün 'Hayvanların kayalıklarda ot bulamadıkları için intihar ettiler' iddialarıyla hayrete düştü. Yerleşim biriminden 5 kilometre uzakta bulunan yayla yolunun yapılması halinde vatandaşların bu sıkıntıdan kurtulabileceğini vurgulayan Keskin, belediyenin imkanlarının yetersiz olduğunu, bu konuda valilikten destek beklediklerini ifade etti. Keskin, "Hayvanlarını kaybeden vatandaşlarımızın üzüntüsünü paylaşıyoruz. Tek geçim kaynakları hayvancılıktır. 7 hayvanın dağdan atlamasıyla ilgili ise çeşitli yorumlar yapılıyor. Vatandaşın beyanına göre, 7 kilometre uzaklıkta bir Mehed Yaylası var. Köylüler, bu yaylanın yolu olmadığı için mecburen hayvanlarını otlamak amacıyla sarp kayalıklara gönderiyor. Çünkü hayvanların besin alacağı başka otlak yerleri yoktur. Belediye olarak kısıtlı imkanlarımız olduğu için yayla yolunu yapamıyoruz. Valilik ve diğer kurumların destek vermesiyle birlikte yol yapılacaktır. Hayvanlarını kaybeden ailelere imkanlarımız dahilinde yardımcı olacağız. Ancak Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) da bu ailelere yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

Hayvanların telef olduğu sarp kayalıklara çıkamayan Başkan Keskin, beraberinde getirdiği el dürbünüyle bir süre bölgeyi inceledi. Metin Gezek isimli vatandaş ise, hayvanlarını otlatmak için yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Gezek, "Eskiden yaylalarımız vardı. Katır olduğu için böyle bir sıkıntımız olmuyordu. Olaylar nedeniyle katırlarda olmayınca mecburen hayvanları dağlardan geçiyoruz. Dağlarda besin kaynağı bulamayan hayvanlar, çareyi ölümden buldu. Köyümüzde onlarca aile Mehed Yaylası'na gidiyor. Yol olmadığı için bu yaylayı kullanamıyoruz. Bu yol yapılmaz ise, bu danaların yerine insanlar bile intihar edebilir, bu sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 16:54:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?