Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Hakkari Şubesi Başkanı Ahmet Ediş, Hakkarinin il ve ilçelerindeki 3 devlet hastanesi ve 22 sağlık ocağıyla 198 bin 515 nüfusa sağlık hizmeti verdiklerini belirtti.
Sabah saatlerinde Altay Caddesi üzerinde bulunan şube binasında basın toplantısı düzenleyen Ahmet Ediş, il merkezi için 200, Yüksekova İlçesi için de 150 yataklı hastanelere, 107 uzman ve 147 pratisyen hekimle, 8 diş hekimi ve 579 yardımcı sağlık personeline ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Ahmet Ediş, il ve ilçe sağlık ocakları için doktor, yardımcı sağlık personeli, tıbbi teçhizat, bina ve ısınma sorunlarının giderilmesi ve bunun için yatırımların yapılması gerektiğini belirterek, "Yatak başına düşen hasta sayısı bin 323, uzman doktor başına düşen hasta sayısı 9 bin 459 ve sağlık ocağı başına düşen hasta sayısı 9 bin 925 olarak değerlendirildiğinde sağlık alanında ne kadar vahim bir durumda olduğumuz anlaşılacaktır" dedi.
Ahmet Ediş konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hakkarideki 22 sağlık ocağından 3ü kapalı, kalan 19 sağlık ocağının 6sıda 9 pratisyen hekim hizmet vermektedir. 13 sağlık ocağında ise hiç doktor bulunmamaktadır. İl genelinde 16 sağlık evinin 2si açık 14 sağlık evi ise personel araç-gereç ve binası kullanılamaz halde olduğu için kapalı bulunuyor. Sağlık evlerinin alt yapısı güçlendirilerek personel istihdamı ile faal hale getirilmeli. Personel dağılımı son derece dengesiz yapılmakta, çok fazla yer değişikliği olduğu için bazı birimlerin içi boşaltılmaktadır. Özelikle döner sermaye uygulamaları nedeniyle 1. basamak sağlık kuruluşlarında, devlet hastanelerine geçişler yüzünden sağlık ocakları işlevsiz hale gelmiştir. Çukurca İlçesinde il tipi sağlık ocağının yapılması zorunluluk teşkil etmektedir. İlimize ataması yapılan uzman hekim ve pratisyen ile yardımcı sağlık personelinin özlük ve sosyal haklarının güçlendirilmesi için ek teşvik edici madde desteği yapılmalıdır. 2 yıl üst üste görev yapan bir uzman hekimin atanması istediği yere yapılmalıdır. Hakkaride yaşanmakta olan yardımcı sağlık personeli açığının kapatılması, sağlık meslek lisesi mezunlarının istihdamının gerçekleştirilmesi, devlet hastanelerinde çalışan personelin döner sermaye paylarının zamanında ödenmesi mutlaka sağlanmalıdır".