15
Ocak
2025
Çarşamba
HAKKARİ

Sefalet ve hastalık

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, genetik böbrek rahatsızlığının yanı sıra toprak bir evde sefalet içinde yaşam süren 14 nüfuslu Kılıç ailesi sorunlara çare için destek bekliyor.

Abisi ve kardeşinin hayatını kaybettiği böbrek rahatsızlığı yüzünden yataklara düşen baba Hüseyin Kılıç, çocuklarını okutmakta sıkıntı yaşadığını, tedavisini tam olarak yaptıramadığını anlattı.


Irak sınırındaki Kemer Dağı altında bulunan 70 hanelik Gündeş Köyü Çimenli Mahallesi'nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Kılıç ailesi bir taraftan yoksulluk diğer taraftan ise hastalıkla savaşıyor. Böbrek hastalığına yakalanarak tedavisi için ayda 8 defa il dışına çıkan aile reisi Hüseyin Kılıç, bir süre önce aynı hastalıktan 18 yaşındaki kardeşi Hasan Kılıç'ı, aradan geçen 5 yıl sonra da 55 yaşındaki Tahir Kılıç isimli abisini kaybetti. Şimdi aynı hastalığın pençesine düşen ve elindeki varını yokunu satarak tedavi olmaya çalışan Hüseyin Kılıç, böbrek hastalığının aileden genetik olduğunu belirterek, ölmeden önce yetkililerin çocuklarını şimdiden tedavi altına alınması isteğinde bulundu. Doktorların kendisine hijyenik bir ortamda kalması gerektiğini belirten Kılıç, maddi imkansızlıklar nedeniyle toprak evde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. "Ben ölüyorum, çocuklarımı kurtarın" diye feryat eden Kılıç, iki böbreğinin olmamasına rağmen kendisine verilen serumla yaşamanı sürdürdüğünü ifade etti. 28 yaşındaki oğlu Şaban'ın zihinsel engelli olduğunu, bir oğlu ve 2 kızının ise maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu bıraktığını anlatan baba Kılıç, tedavisi içinde bankalara 6 bin TL ev masrafları için ise piyasaya 5 bin TL borçlu olduğunu ve bunun altında nasıl çıkacağını üzüntüsü içersinde olduğunu belirtti.


HİÇBİR GÜN HARÇLIK ALAMADIM
Ailelerinin içinde bulunduğu çaresizlik yüzünden 19 yaşındaki Bilal, 16 yaşındaki Müslüme ile 18 yaşındaki Hilal, 8'nci sınıftan itibaren okulu bırakmak zorunda kaldılar. Eğitimlerini sürdüren 3'ü kız 5 öğrenci ise giyim ve kırtasiye malzemesi başta olmak üzere masraflarını karşılayamadıkları için okulu bırakacaklarını belirttiler. Çukurca Mükerrem Akhanlı Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda okuyan 11 yaşındaki Garibe Kılıç, "5 yıldır okula gidiyorum, ancak hiçbir gün harçlığım olmadı. Arkadaşlarım benim gözümün önünde kantinde yiyecek alıyor, ben ise bakmakla yetiniyorum ve üzülüyorum. Benim, doğru düzgün elbisem, ayakkabım ve kırtasiye malzemem bile yok. Bu şartlarda nasıl okula devam edeyim" dedi.
ANNE TERZİLİK YAPARAK AİLE BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNUYOR
50 yaşlarındaki anne Meryem Kılıç ise, evinde kurduğu bir makine ile terzilik yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtti. Kocasının tedavisi için çabalarken kendisinin de hasta olduğunu, iyi çalışamadığını anlatan anne, maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarının aç kalmaması için dağlarda pancar toplayarak yemekte kullandığını belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 12:35:45
Güncelleme :5 Mayıs 2009 Salı 13:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ihanet IP: 78.167.80.xxx Tarih : 5.05.2009 18:57:12

ben anlamamki bu kadar cocuk neden yapılır.5 yada 6 nufustan bahsetmıyoruz 14 nufustan bahsedıyoruz.bu cocukları dusunen yokki.parasızlık çaresizlik yoksulluk bunları düşünen yokki.bu kadar cocuk yapılırmı.ben altında bir art niyet ararım. hastamıza acil şifalar dilerim.ama cocuklarımız geleceklerımız.onlar hazınelerimiz,i yi evlat yetiştirmeye ugrasın.sürekli cocuk yapmaya degil.