Hakkari'nin Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda (YGS) son sırada yer alması öğrencileri üzdü. Bazı öğrenciler başarısızlığı kalitesiz öğretmenlerin gönderilmesine bağlarken, bazıları ise bölgeye karakol yerine okul, asker yerine öğretmen gönderilmesini istedi. Vali Muammer Türker ise, "Meydana gelen toplumsal olaylardan dolayı kepenkler kapandığı gibi öğrenciler de ders işleyemez oldu" dedi.
Hakkari Atak Çaba Dershanesi rehber öğretmeni Murat Bayram, bugünkü sınav sonuçlarına bakıldığında Hakkari'nin yine son sıralarda göründüğünü belirtti. Son sırada olmasının belli başlı bazı sıkıntıları olduğunu belirten Bayram, yıllardır bazı temel problemlerin çözülemediğini söyledi. Bayram, "Bu yıl özelikle valiliğin (SUDES ) projesinin bir nebze de olsa katkısı oldu. Problemlerden bir tanesi, öğrenci son bir yılda dershaneye geliyor. Bir yıllık yükü dershane ile kapatmaya çalışıyor, bu da yeterli
olmuyor. Genel olarak liselerimize baktığımız zaman ciddi oranda öğretmen sıkıntısı var. Bu sıkıntıları dershaneye gelen öğrencilerde görüyoruz. Bir de okullarda ek ders karşılığı çalışan öğretmenlerin yetersizliği var. Şunu da belirtmekte yarar var: Hakkari'yi son 2-3 yılla karşılaştığımız zaman ciddi bir ilerleme ve başarı görünüyor. Bundan 3 yıl öncesinde Hakkari'de 100 öğrenci giderken, şu an ise 500 öğrenci gidiyor. Bu da dershanelerin başarısından geçiyor" dedi.
Final Dershanesi Temsilcisi Fikret Erik, "Son sıralarda olduğumuzu söylemek istemiyoruz, 2 basamak yükselmişiz. Eğitim sabır işidir. Bu durum, eğitimin çarpıklığı ile ilgilidir" dedi.
Sınavları kazanamayan bazı öğrenciler de sınav ortamı ile geç tanıştıklarını belirtti. Öğrenciler, "Bizler sınav ortamı ile geç tanışıyoruz. Liseden mezun olduktan 3 yıl sonra dershaneye gidebiliyoruz. Çalışmayı da liseyi bitirdikten sonra öğreniyoruz. Bizleri il dışına sınavlara gönderiyorlar. 3 gün boyunca yollarda gidiyoruz, bu da bizi tabii ki etkiliyor. Sınavlarımız kötü geçti. Bu Hakkari'nin kaderi değil, hükümetin suçudur. Devlet eğitim yatırımı yapmıyor. Karakol yatırımı yapıyor. İyi öğretmen
göndermiyor. Karakol yerine okul, asker yerine öğretmen gönderse artık son sıralardan kurtulmuş olacağız" şeklinde konuştu.
Bazı veliler ise Hakkari'ye tecrübesiz öğretmenler gönderildiğini belirterek, dolayısıyla bu öğretmenlerin öğrencilere de bir şeyler veremediğini ifade etti. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut ise Hakkari'nin son sırada yer almasını sosyal ve çevresel faktörler ile öğrencilerin ders çalışma ortamlarının yetersizliğine bağladı.
"TOPLUMSAL OLAYLAR EĞİTİMİ ENGELLEDİ"
İHA muhabirinin telefonla görüştüğü Hakkari Valisi Muammer Türker ise kentin son sırada yer almasını toplumsal olaylara bağladı. Türker, "Burada yaşanan sorunlar geçmişten de kaynaklanıyor. Yörenin geri kalması eğitimi de engelliyor. Toplumsal olaylar üst üste geldi. Taşlamalar oldu, kepenkler kapandı. Meydana gelen toplumsal olaylardan dolayı kepenkler kapandığı gibi öğrenciler de ders işleyemez oldu. Bu olaylar nedeniyle dershaneler eğitim ve öğretime 1,5 ay geriden başlamak zorunda kaldı. Bu toplumsal
olaylar öğrencilerin ders ortamını da etkiliyor. Valilik olarak SYDV ve temin ettiğimiz kaynaklarla il ve ilçelerde yaklaşık bin 500 öğrenciyi dershaneye gönderdik. Dershaneler toplumsal olaylardan dolayı verimli olamadı. Kronik sorunlar, ekonomik ve toplumsal olaylar, taş atma ve kepenk kapatma, maalesef eğitimi bu duruma getirdi" şeklinde konuştu.