8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

Emlak vergisi şakınlık yarattı

İstanbul Beylerbeyi'nde oturan bir yalı sahibinin ödeyeceği emlak vergisinin metrekare birim fiyatının, Hakkari Cumhuriyet Caddesi'ndeki bir esnafın ödeyeceği vergiyle eşdeğer olduğu haberleri esnafı şaşırttı.

Konuyu değerlendiren Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, birim fiyatlarıyla ilgili haberlerin, Şemdinli ve Yüksekova İlçeleri ile Hakkari'deki olayların saptırılarak gündemden düşürülmeye çalışıldığını iddia etti.

Cumhuriyet Caddesi esnafından Ahmet Korkmaz, kararın büyük bir haksızlık olduğunu belirterek, İstanbul Boğazı sahilindeki bir yalı sahibiyle Hakkari Cumhuriyet Caddesi'ndeki bir esnafın ödeyeceği emlak vergisi metrekare birim fiyatının bin 200 YTL olmaması gerektiğini ifade etti.

Korkmaz, "Bu büyük bir haksızlık. Bu haksızlığın yıllardan beri süre gelen bir haksızlık olduğunu iddia ediyoruz ve söylüyoruz. Çok korkunç bir olay. Hakkari'deki bir vatandaşın yapmış olduğu binanın fiyatıyla İstanbul'un çok görkemli yerlerinde ve boğazında yapılan bir yapının emlak fiyatının eş değerde tutulması gerçekten çok gülünç. İktidarın ya da bu emlak fiyatlarını çıkaran insanların, Türkiye coğrafyasını bilmediklerini ve Hakkari'yi tanımadıklarını ve vatandaşla adeta alay ettiklerinin bir göstergesidir. Biz bunu esnaf, siyasiler ve vatandaşlar olarak reddediyoruz. Bunun gerçekten insan temel hak ve hürriyetlerine aykırı bir davranışta olduğunu söylüyoruz. Buna Türkiye'deki her vatandaşın ve siyasinin, bu konunun gündeme geldiği zamanda şiddetli bir şekilde karşı çıkması gerektiğini söylüyoruz. Biz bu güne kadar da uygulanan vergi politikalarının yanlışlığını ve eşit bir şekilde yansımadığını belirtiyoruz. Vergiler arasında çok müthiş bir uçurum vardır. Bunun gerçekten vatandaşın gelir durumuna göre eşitlenmesi gerektiğine inanıyor ve bu şekilde bir savunma yapıyoruz. Günlerdir biz Hakkari esnafı, siftah etmiyoruz. Aynı zamanda burada yaşayan esnafın ne kadar zor koşullar altında kendi yaşamlarını sürdüklerini görüyoruz. Siftah etmeyen ve bir yıl içerisinde yüzlerce binlerce esnafın kepenk kapattığı bir ili düşünün. Aynı zamanda bir İstanbul ile bunu karşılaştırdığımız zaman aradaki farkı görürsünüz. Bu nedenle de yoksulluğun ve adata işsizliğin yüzde 85'lere çıktığı bir il olan Hakkari'de böyle bir düşünceyi gündeme getirmek, savunmak bile bize korkunç bir manevra olarak geliyor" şeklinde konuştu.

Murat Önal isimli esnaf da İstanbul ile Hakkari'nin kıyaslanmaması gerektiğini belirterek, "Öncelikle İstanbul ile Hakkari'nin kıyaslanmaması gerekiyor. Bir yalıda yaşayan kişi ile Hakkari'de normal bir gece konuda oturan bir vatandaşın aynı kefeye konmaması gerekiyor. Emlak vergisinin metrekare birim fiyatının bin 200 YTL olması biraz abartılı" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Metin Tekçe, emlak vergisindeki metrekare birim fiyatları ile Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'deki olayların saptırılarak gündemden düşürülmeye çalışıldığını iddia etti. Tekçe, "Emlak vergisi birim fiyatlarının belirmenmesinin tek nedeni budur. Emlak vergisinin gündeme getirilerek, son zamanlarda Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'de yaşanan olayların gündemden düşürülerek saptırılmaya çalışılıyor.

Hakkari'nin bir caddesinde bulunan esnaf ile İstanbul boğazındaki bir yalı sahibi veya varoşlarındaki bir esnafın emlak vergisi birim fiyatının bin 200 YTL olmaması gerekiyor. Buradaki bir caddenin, İstanbul'daki cadde veya boğazdaki yalılarla kıyaslanmaması lazım" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 14:57:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?