16
Eylül
2024
Pazertesi
YAŞAM

Dillere destan düğün

Hakkari'nin gelenek ve göreneklerinin yansıtıldığı, belgesel film olarak da çekilen düğüne binlerce kişi katıldı. Belediye Başkanlığı'nda görevli Bilgisayar Mühendisi ve Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Ayhan Tunç ile bir banka şubesinde memur olarak çalışan Derya Somer'in (25) belgesel haline de getirilen düğün töreni büyük ilgi gördü.

Pehlivan Mahallesi'nde büyük bir alanda kurulan 6 ayrı kıl çadırlarla, yörenin kültürü de yansıtıldı. Damadın misafirleri kabul ettiği kıl çadırın kapısında tırpan, orak, kilimler, yayık, heybe ve benzeri yöresel malzemeler konuldu. Yerel sanatçılar ise aşırı kalabalık nedeniyle bir kamyonetin kasasında düğünü şenlendirmeye çalıştı. 3 gün 3 gece devam eden düğün için 85 küçükbaş hayvan kesildi, 25 çuval pirinç, 7 teneke yağ, 500 kilo yoğurt, 500 kilo salatalık, 7 çuval yemek tuzu, 5 çuval çay şekeri, 30 kilo çay ve 25 bin ekmek tüketildi. Düğünde 60 kişi görev yaptı. Sıraya giren görevliler tabakları elden ele dolaştırarak kıl çadırın altında davetlilere kavurma, pilav ve cacık ikram etti.

Baba Aziz Tunç, damat oğluna son model bir Toyota marka otomobil, gelinine ise, 30 bin YTL değerinde kalın altın set ile 18 bilezik hediye etti. Yörenin gelenek ve göreneklerine göre davetlilerden zarf içinde damada 105 bin YTL hediye para toplandı.

Damadın babası Aziz Tunç, oğlunun mutlu gününde kendilerini yalnız bırakmayan bütün davetlilere teşekkür ettiğini belirterek, 3 gün 3 gece yapılan düğün töreni için yaklaşık 80 bin YTL harcadığını ve bir çok masrafı ise hatırlayamadığını söyledi. Damat Ayhan Tunç ise medyaya yansıyan düğünlerde hep kilolarca altın ve paradan bahsedildiği için gelenek ve göreneklerin ikinci plana itildiğini belirterek, "İstanbul' dan gelen 3 kişilik bayan yönetmen grubu, hazırladıkları program çerçevesinde düğünün gelenek ve göreneklerinin inceliklerini belgesel haline getirerek, bunu Türkiye ile paylaştırmayı düşündü. Amacımız, sürekli altın ve silahlarla anılan düğünlerin dışında Güneydoğu Bölgesi'nde yıllardır süre gelen bir geleneği ve bu gelenek içerisindeki etik yapıların inceliklerini ortaya çıkarmaktır. Düğünümüzü bir konsere dönüştüren ve bizi yalnız bırakmayan bütün Hakkarililer'e şükranlarımı sunuyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 15:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?