Bedensel Engeliler Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Bedri Çallı, bir süre önce Keklikpınar Mahallesi'ndeki evinin bahçesine kurduğu sistemle güneş enerjisi yoluyla yemeklerini masrafsız yapmanın ardından, kolay balık tutma yöntemini de basın mensuplarına tanıttı.
Kendi icadı olan ve el becerisini kullanarak çelik kablolarla yaptığı tuzağı Zap Deresi'ne bırakan Bedri Çallı, kısa sürede zahmetsiz balık avlıyor. Tuzak sayesinde her gün 3 ya da 4 kilo alabalığı yakalayabildiğini söyleyen Çallı, yeni yöntemiyle balık avladığını belirtti.
Patlayıcı kullanarak ya da suya elektrik enerjisi vererek avlanmanın balık nesli için çok olumsuz ve ilkel olduğunu kaydeden Çallı, bu şekilde balık avlayanların günah işlediğini savundu.
Çallı, "Öğrendiğimiz kadarıyla yol boylarındaki köylerde Zap Deresi'ndeki alabalıklar patlayıcı veya elektrik şoku verilerek yakalanıyordu. Bu yöntemler alabalığın yumurtalarına zarar verdiği gibi balığın içini karartıp yenilmez bir hale getirmektedir. İnşallah bu yıl sözü edilen yöntemler kullanılmayacaktır. Zevk için balık avlıyorum. Kendi imkanlarımla küçük çelik tel kabloların yardımıyla 3-4 kilo balığın girebileceği yuvarlak bir tuzak yaptım. Tuzağın ağzına ve içini hamurlayıp suyun dibine atıyorum. Balık bu tuzağın içine girdikten sonra çıkamıyor. Ertesi gün gittiğimde yapacağım tek şey balığımı alıp evime geliyorum. Böylece balığa da zarar vermemiş oluyorum. Bu yöntem yıllardır Üzümcü Köyü'nde de uygulanmaktadır. Ancak oradaki vatandaşlarımız tel kablosu yerine ağaçlardan kafesler yapmaktadırlar" dedi.