8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

Kürtçe filme karpuzlu kutlama

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde bir grup sinemaseverin çevirdiği Türkçe alt yazılı Kürtçe film tüm Türkiye'de görücüye çıktı. Oyunculara ve görevlilere hiçbir ücret ödenmeyen, sadece malzeme ve yapım masraflarına 25 milyar lira harcanan 55 dakikalık sinema filminin tanıtımında 23 kiloluk dev bir karpuzla kutlama yapıldı.

Son derece keyifli oldukları gözlenen ekip, filmin ilk denemeleri olduğu için çok heyecanlandıklarını, çalışmalarını aynı heyecanla sürdüreceklerini söyledi. Filmde yörede yıllardır kanayan bir yara olan çocukların erken yaşta evlendirilmesinin de senaryo edildiği belirtildi.

Senaryosunu Selim Bulut, yönetmenliğini Nihat Çapraz'ın yaptığı filmin kadın başrol oyunculuğunu Evin Beyter, erkek başrol oyunculuğunu ise Murat Koca yapıyor. Yapımcı Necip Çapraz, filmde 1970'li yıllarda Hakkari'de sık görülen erkek çocukların evlendirilmesinin çarpıcı bir dille anlatıldığını söyledi. Hakkari'nin eşsiz doğa güzellikleri ve kültürel yapısından kesitler sunulan filmde aynı zamanda o dönem yaşanan toplumsal entrikaların da ustaca işlendiğini dile getiren Çapraz, "Hakkari tarihinde çekilmiş ilk Kürtçe film olan Berhev Hej Tıfale, Türkçe alt yazılı olması itibariyle de bir ilktir. Filmin senaryo yazarı, yönetmeni, başrol oyuncuları, kameramanları, müzikçisi, makyajcısı, kostümcüsü ve ışıkçısı amatör olmasına rağmen zaman zaman çok sıkıntı çekilen sahneleri adeta profesyonellere taş çıkartacak cinstendi. Halkın figüran olarak gönüllü destek verdiği birçok sahnede, yöre insanının sanata ve sanatçıya yönelik duygularını gözler önüne sermektedir. Örnek olarak düğün sahnesine bin kişi gönüllü olarak figüran oldu" dedi.

"İKİNCİ FİLM DE AYNI KADROYLA ÇEKİLECEK"

Film yapım aşamasında tüm oyuncuların gönüllü oynamayı kabul ettiğini, zorunlu masraflar dışında hiçbir oyuncuya ücret verilmediğini ifade eden Necip Çapraz, gösterimden elde edilecek hasılatla ikinci bir filmin de aynı kadroyla çekileceğini bildirdi.

Ayrıca filmin geliriyle oyunculara ödeme yapılacağını da kaydeden Çapraz şunları söyledi:
"Geliri artarsa da yapımcı firma ikinci film için alt yapı malzemesi alacak. Film, Türkiye'deki tüm müzik marketlerine dağıtım yapan Palermo Şirketi tarafından satışa sunuldu. Oyuncuların ağlama sahneleri için sette her zaman bir torba soğan hazır tutuldu. Gün boyu sürekli tekrar sahneleri de çekilen filmin bazı bölümlerinde ses olmadığı görülünce ekip şok geçirdi. Filmin doğum sahnesi için önceden kararlaştırılan oyuncuların gelmemeleri üzerine yarım saat içinde köydeki kadınlara rol teklif edildi. Kadınlar profesyonel oyunculara taş çıkardı. Filmin başrol oyuncularından Berhev (Murat Koca) intihar sahnesinde önlem alınmadığı için boğulma tehlikesi geçirdi. Film, Hakkari'nin unutulan otantik zengin düğün geleneği, özellikle kültürel yapısı, kıyafetleri, dengbejleri, düğünlerde söylenen türküleri, yöresel müzik aleti olan 'Düzelesi' ve halk oyunlarından renkli sahnelerini içeriyor. Ayrıca Hakkari-Yüksekova İlçesi'nin Cilo Dağı, Yüksekova Ovası, Kuş Cenneti, Mor Dağı Yaylası, köylerin doğal ve gündelik yaşamı filmde mevcut. Filmin montajı, Gece Treni (Kısa film, belgesel üretim dağıtım firması) sahibi Ümit Kıvanç tarafından hiçbir ücret alınmadan yapıldı."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 18:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?