8
Eylül
2024
Pazar
MALATYA

Diyanete 'cemevi' tepkisi

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevini ibadet yeri olarak kabul etmemesinin yanlış karar olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Hasan Meşeli, Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Türkiye’de din işlerini tenvir etmekle yükümlü olduğunu belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi ışığı altında bu hizmetleri verirken, bütün vatandaşlarımızı kucaklayan, herkesin inanç ve ibadetine saygılı olmak mecburiyetindedir" dedi.

Ankara’nın Çankaya İlçesi’nde Aleviler tarafından yaptırılmak istenilen cemevi için Çankaya Kaymakamlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’na başvurduğunu ifade eden Meşeli, "İçişleri Bakanlığı da, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş istemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vermiş olduğu fetvada ise ne hazin bir tecellidir ki, ’Alevi cemevlerinin ibadet yeri olmadığı, İslam’da ibadet yerinin sadece cami ve mescitler olduğu, cemevlerinin ise ibadet yeri sayılamayacağı ifade edilmiştir. Bu nedenle Çankaya Cemevi’nin yapılması engellenmiştir. Bu, son derece üzücü olduğu kadar düşündürücüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu tutumu biz Aleviler’i son derece üzmüştür. Oysaki Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizin, bir hadisi şerifinde ’Cenab-ı Allah, kainatı temiz bir mescit kıldı’ buyurmaktadır. Zira Allah’a her yerde ibadet edebileceğimize işaret etmektedir. Soruyoruz, cemevlerinde Allah’a ibadet edilemez mi? Yoksa yasak mı? Böyle bir tutum ile nereye varabileceğiz?" ifadelerini kullandı.
Meşeli açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye genelinde, Alevi kardeşlerimizin, dini inanç ve ibadetlerini yerine getirebilecek bir eğitici kurumu ve öğreticisi asla yoktur. Boşlukta kalan ve bir arayış içerisinde olan Alevi gençlerimizin, ekonomik imkansızlıklar sebebiylede bu durumlarını fırsat bilen Hıristiyan misyonerlerinin, gerek Alevi, gerek Sünniler üzerinde Hıristiyanlaştırma çabaları devam etmektedir. Bu konu maalesef Türkiye’mizin gündemini oluşturmaktadır. Daha önceki cumhuriyet hükümetlerimiz gibi 59. hükümetimizde, Alevi kardeşlerimizin bir insani sorunlarına sessiz kalmakta, kendi kaderine terk etmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 20:23:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet Muhtar IP: 195.87.229.xxx Tarih : 24.02.2005 08:34:38
Türkiye'yi bölmek isteyenler geçtiğimiz yıllarda sağ ,sol kavgasına takmışlardı sonra ermeni soykırımını ortaya sürüp onları ayaklandırmaya kalktılar o olmadı kürt leri ayaklandırdılar. Şimdi de baktılar olmuyor dini ayırcalık yapmak için Alevi kardeşlerimizi ayaklandırmaya çalışıyorlar. Cem evleri filan bahane, Hz. Ali'de Hz. Hüseyin'de ibadetlerini camilerde yapıyorlardı gerçekten Ali' yi seviyorlarsa, Hz.Ali'nin mezarında rahat uyumasını istiyorlarsa camilere gelsinler ibadetlaerin yapsınlar. Bunca yıldır sesleri cıkmayan bu kardeşlerimiz akıllarını başlarına alsınlar.Bizlerde müslümanız diyorsanız ve Kuran'a inanıyorsanız, Kuran'ın yolundan gitmeye ne deresiniz. saygılarımla.