27
Aralık
2024
Cuma
MALATYA

İhracatçıları bilgilendirme semineri

Malatya'da, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği çerçevesinde "ihracatçıları bilgilendirme semineri" düzenlendi. 

Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen seminerde oturum başkanlığını, Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalimoğlu yaptı. Seminerde, İnönü Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, "Kayısının uluslararası pazar payının arttırılması", Hazine Müsteşarlığı Dış Ekmonomi İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Şube Müdürü Candan Ergen, "Dünya Bankası projeleri ve kaynaklarından yararlanma yolları", Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Uzmanlarından Fehmi Güneş, "Avrupa Birliği projeleri ve kaynaklarından yararlanma yolları", Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan Uzman Mete Özbalaban, "İhracatta devlet yardımları ve tanıtım" konuları hakkında konuşma yaptı. Yard. Doç. Dr. Asma yaptığı konuşmada, dünyada yılda 2.8 milyon ton yaş kayısı üretimi olduğunu, bunun 500-600 bin tonunun Türkiye üretimi olup, üretim bakamından Türkiye'nin birinci sırada bulunduğunu bildirdi. Kuru kayısı üretiminde ise Türkiye'de yılda 70-120 bin ton arasında rekolte olduğunu, bunun yüzde 95'inin de Malatya'dan sağlandığına dikkat çeken Asma, Malatya'dan ortalama 2.2 dolardan ihraç edilen kuru kayısının Fransa'da 5 dolar civarında ihracatının yapıldığını, Fransa'nın pahalı ihraç etmesinin küçük ambalajlardan kaynaklandığını vurguladı. Kayısıdaki sorunlardan bahseden Asma, AR-GE çalışmasının yetersiz olduğunu, Ulusal Kayısı Çalışma Grubu'nun oluşturulması ve kayısının tanıtımının iyi yapılması gerektiğini belirtti. 

Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomi İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Şube Müdürü Candan Ergen de, Dünya Bankası kanalıyla Türkiye'ye 24.5 milyar dolar finansman sağlandığını, bunun 17 milyar dolarının kullanıldığına dikkat çekerek, girişimcilerin ve işadamlarının Dünya Bankası'ndan nasıl kredi kullanacaklarına ilişkin izahatlarda bulundu. İhracatçıların ve girişimcilerin, Dünya Bankası'ndan, ihracat finansmanı aracılık kredisi, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) kredisi ve enerji projelerine verilen finansman ve kredilerinden yararlanılması gerektiğini aktaran Ergen, bu konuda Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak girişimcilere yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 18:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?