İnönü Üniversitesi'nin ilk kez fareler üzerinde yaptığı kayısı araştırması sonucunda kayısının yeni yaraları ortaya çıktı. Kayısının bağırsak hasarlarına, yağlı karaciğer hastalığına ve kalp kaslarının iyi çalışmasına yararlı olduğu bilimsel olarak belirlendi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Otlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında oluşturdukları Kayısı Araştırma Grubu'nun 3 yıldan beri sürdürdüğü 3 projenin sonuçlarını açıkladı.
Prof. Dr. Otlu, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hıstoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı ile Farmakoloji Anabilim Dallarında görevli Nigar Vardı, Feral Öztürk, Mehmet Gül, Hakan Parlakpınar ve Aslı Çetin ile birlikte yürüttüğü "Methotrexate'nin Neden Olduğu İntestinal Hasar Üzerine Kayısının Koruyucu Etkilerinin Araştırılması" adlı araştırma sonucuna göre kanser ilacı olan Methotrexate'nin barsaklarda oluşturduğu hasarın kayısının yenerek giderilebileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Otlu, "Çalışmalarımızda elde ettiğimiz bulgular kayısının Methotrexate'nin neden olduğu barsak atrofisini azaltabileceğini göstermektedir. Anti kanser ilaçları ile birlikte kayısı gibi antioksidan besinlerin verilmesi, intestinal yan etkilerin azalmasına ve böylece tedavi sürecini daha etkin olmasına katkı sağlayabilir" dedi.
Prof. Dr. Ali Otlu, Tıp Fakültesi'nde görevli Feral Öztürk, Mehmet Gül, Hakan Parlakpınar, Ercüment Ölmez, Ahmet Acet ile birlikte yürütülen "Sıçanların Karbon Tetraklorür ile Oluşturulmuş Karaciğer Yağlanması Üzerine Kayısını Koruyucu Etkilerinin Araştırılması" adlı araştırma hakkında ise verdiği bilgide, "Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı peçk çok nedenle ortaya çıkabilmekte ve ilerleyerek siroza kadar gidebilmektedir. Kayısının yağlı karaciğer hastalığı üzerine olası koruyucu etkisi araştırılmıştır. Kayısı yağlı karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etki yapabilmektedir" diye konuştu.
İnönü Üniversitesi İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hıstoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı ile Farmakoloji Anabilim Dallarında görevli Feral Öztürk, Mehmet Gül, Hakan Parlakpınar ve Ahmet Acet ile birlikte yürütülen "Sıçan kalbinde İskemi-Reperfüzyon Hasarı Üzerine Kayısını Koruyucu Etkilerinin Araştırılması" projesi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Otlu, kayısını kalp kaslarını iyi çalışmasına olumlu katkı sağladığını kaydetti.
Prof. Dr. Otlu, 3 yıldan yürüttükleri her 3 projenin de Malatya Valiliği Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı tarafından desteklendiğini söyledi.
eşi benzeri bulunmayan bir başlıca meyvemizdir
bu kadar faydalıda kaysı neden ayaklar altınada hala kaysıyı anlamıyanlar alıp satıyor