Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından "Uçucu Madde Bağımlısı Çocuklar" adlı araştırmada ilginç sonuçlar ve tespitler çıktı. Uçucu madde kullanan çocukların yapmak istedikleri meslekler arasında ilk sırayı, polislik alıyor.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan kurum olarak Malatya'da "Uçucu Madde Bağımlısı Çocuklar" adlı bir araştırma yaptıklarını bildirdi. Konan, 15 ile 18 yaş arasındaki uçucu madde bağımlısı çocukların tamamının ailesinin göçle Malatya'ya geldiğini belirterek, "Göç nedenlerine bakıldığında büyük çoğunluğunun ekonomik nedenlerden kaynaklandığı ancak kan davası, aile ve akrabalar arası anlaşmazlıklar, bölgede yaşanan olaylar ve güvenlik nedeniyle de göçlerin yaşandığı görülmüştür. Ailelerin birçoğu göçle geldiklere yere yeniden dönmeyi istememektedir" dedi.
Uçucu madde bağımlısı çocukların çoğunun babalarını genelde okur-yazar veya ilkokul mezunu, annelerini ise yarıdan fazlasının okur-yazar olmadığının tespit edildiğini kaydeden Konan, bu çocukların aynı zamanda ailelerinin ortalama 5 çocuklu olduğunu kaydetti.
Uçucu madde bağımlısı çocukların ailelerinin her hangi bir sosyal güvenlik sistemine dahil olmayıp, bir çoğunun yeşil kart uygulamasından yararlandığını aktaran Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan şu bilgileri aktardı:
"Ailenin geçimini büyük çoğunlukla baba veya büyük ağabeyin gerçekleştirdiği ve bunların da gündelik işlerde ve düzensiz çalıştıkları anlaşılmıştır. Çocukların annelerinin büyük çoğunluğu ev hanımı olup çalışan çok az bir kısmı da gündelik temizlik işlerine gitmektedir. Uçucu madde kullanan ve çoğunluğu erkeklerden oluşan çocukların neredeyse tamamı, ekonomik nedenlerle göç etmiş, alt sosyo-ekonomik düzeyde, sosyal güvencesi olmayan, eğitim düzeyi düşük, kenar mahallelerde yaşayan, çok çocuklu ailelerden oluşmaktadır."
Konan, "Bu araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, görüşülen çocukların tamamının defalarca evden kaçmasıdır. İlk kez 11-13 yaşları arasında evden kaçan çocuklar sıklıkla şehir merkezinde bulunan parklara, mezarlığa ve tenha yerlere gitmektedir. Çocukların anlattıklarından, evden kaçma nedenlerinin çoğunlukla aile baskısından kurtulmak ve en önemlisi de bu baskı olmadan rahatça madde kullanmak olduğu anlaşılmaktadır" ifadesini kaydetti.
Yapılan araştırmada uçucu madde kullanan çocukların yarıya yakınının gelecekte iyi baba olacağına da inanmakta olduğunu kaydeden Konan, "Çocukların büyük çoğunluğunun ilkokulu bitiremediği görülmektedir. Çocukların çok azı şu an okula devam etmektedir. Okulu bırakmış çocukların yarıya yakını imknları olduğu takdirde okula tekrar dönmek istediklerini belirtmişlerdir" değerlendirmesini yaptı.
"ÇOCUKLARIN TAMAMI OKULDAN DEFALARCA KEZ KAÇMIŞ"
Uçucu madde kullanan çocukların eğitimleri ile ilgili olarak ta bilgi veren Konan, "Çocukların tamamı bir veya birden fazla kez sınıfta kalmıştır. Çocukların büyük çoğunluğu sınıfta kalma ve okulu bırakma nedeni olarak ders çalışmama ve okulu sevmemeyi göstermiştir. Çocukların tamamı okuldan defalarca kez kaçmış. Bunların büyük çoğunluğu birinci sınıftan itibaren tek başına ve arkadaşlarıyla birlikte okuldan kaçmıştır. Okuldan kaçan çocuklar dışarıda başka gruplarla tanışmış, okuldan-evden kaçmayı ve zararlı alışkanlıkları ve davranışları birlikte sürdürmeyi bir arkadaşlık kültürü haline getirmiş ve sonuçta bu alışkanlık ve davranışların etkisiyle eğitim yaşamından tamamen kopmuştur. Çocuklar uçucu madde kullanmaya arkadaş özentisi, arkadaş baskısı gibi nedenlerle ve arkadaş grubu içinde başlamıştır, ilk maddeyi de arkadaşlarından temin etmiştir. Buna ek olarak, çocukların aileleri bu durumdan haberdardır ve son derece rahatsızlık duymaktadırlar. Bu tür arkadaşlarıyla görüşmemeleri ve karşılaşmamaları için nasihat başta olmak üzere tehdit, dayak, evden dışarıya çıkmalarına engel olma ve görüştükleri arkadaşları tehdit etme gibi önlemler almışlardır" şeklinde bilgi verdi.
Konan şu bilgileri aktardı:
"Araştırmanın en önemli bulgularından biri de tespit edilen uçucu madde bağımlısı çocukların tümünün suça yönelmesidir. Çocukların küçük yaşlarda hırsızlığa başladığı ve daha sonra hırsızlık, gasp, yaralama davranışlarına sıkça başvurdukları anlaşılmıştır. Çocukların büyük çoğunluğu ilk suçunu işledikten sonra yanlış bir şey yaptığının farkına vardığını ve pişmanlık duyduğunu ifade etmiştir. Bunun nedeni de suç işlendiği sırada maddenin etkisinde olmaları ve maddenin etkisi geçince de olaydan dolayı pişmanlık duymalarıdır.
Çocukların en sık işledikleri suçlar sırasıyla hırsızlık ve gasptır. Çocukların ilk bağımlılık yapan madde deneyimleri sigaradır. Ayrıca çocukların tümünün ailelerinde sigara kullanımı yaygındır. Çocuklar, 11 ile 15 yaş arasında, çoğunluğu ise 12 yaşında uçucu madde kullanmaya başlamıştır. Çocukların büyük çoğunluğu ilk kullandıkları uçucu maddeyi çevrelerindeki veya sokaktaki arkadaşlarından temin etmişlerdir."
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, uçucu madde kullana çocukların yapmak istedikleri meslekler arasında polisliğin ilk sırada yer aldığını belirterek, "Çocuklar gelecekte polis, esnaf, futbolcu, iyi bir iş sahibi olmayı hayal etmekte ve bu hayallerini, ancak çalışarak gerçekleştirebileceklerini, çalışmayıp bu yaşamlarını devam ettirirlerse gerçekleştiremeyeceklerini düşünmektedir" şeklinde bilgi verdi.
İHA
Yayın Tarihi :
19 Kasım 2006 Pazar 17:02:36