8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

Kayısıbirlik'ten sevindiren haber

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısının yaş ve konsantre olarak değerlendirilmesi için, Hollanda ile ortak çalışma yapılacak.

Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kayısıbirlik) Genel Müdürü Serhan Bayhan, Kayısıbirlik ve Hollanda'da meyve suyunda uzman LFI Şirketi ile anlaşma yaptıklarını ve bu firma ile yaş kayısı ve meyve suyu konsantre hattı yatırımı konusunda fizibilite çalışması için Hollanda'dan uzmanların Malatya'ya geldiğini belirterek, "Hollanda, Özbekistan ve Tanzanya'da, bu firmanın meyve suyu konsantresi konusunda fabrikaları var. Kavunu dilim dilim paketleyip satıyorlar. Kayısı için de proje geliştiriyoruz. Yaş kayısı konsantre hattı konusunda fizibilite çalışması tamamlanıp olumlu bulununca, bu tesisi kuracağız. Haftada 3 bin ton kayısı işlenebilecek" dedi.

Hollanda hükümetinin bu projeye destek de verdiğini bildiren Bayhan, "Kayısı sadece kuru olarak değerlendirilmemeli. Yüksek rekolte olunca fiyat düşüyor. Bu yıl olduğu gibi. Malatya kayısısının yüzde 90'ı kuru kayısı olarak ihraç ediliyor. Halbuki, yaş olarak da tüketilmeli ve değerlendirilmeli. Son birkaç yılda, düşük kalitede olan tonlarca kayısı meyve suyu fabrikalarına götürüldü, ancak yetersiz. Kayısı sadece kuru olarak tüketilmemelidir. Yaş zamanında da, sofralık olabilir, marmelat ve meyve suyu olabilir, yaş olarak da değerlendirilmeli. Bunun için Kayısıbirlik olarak Hollanda ile işbirliğine girip, kayısı konsantresi konusunda çalışmalar başlattık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 10:34:58
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 16:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?