8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

Sağlık Müdürü: Artık paniğe gerek yok

Malatya'da 10 günden beri devam eden ishal vakasındaki son gelişmelerin iyi olduğu ve vatandaşların panik yapmasına gerek olmadığı kaydedildi. Vatandaşlara, şebeke suyunu 5 dakika kaynattıktan sonra içmeleri gerektiği uyarısı yapıldı.

Malatya Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel ile İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Malatya Valilik Salonu'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Sağlık Müdürlüğü uzmanlarıyla birlikte bilimsel toplantı yaptıklarını belirterek, "Toplantıya sevindirici bir haberle başlıyorum. Son 10 günde yaşanan süreçte güne iyi başladık. Malatya Belediyesi ile de bilimsel bir toplantı gerçekleştireceğiz. İçme suyundaki klorlama çalışmaları bizim uzmanlarımızın gözetiminde yapılıyor. Sudaki rota virüsü artık bitti kabul ediyoruz" dedi.

Dr. Demirel, son günde 453 kişinin ishal rahatsızlığıyla hastanelere başvurduğunu, olayı 21 Kasım 2005 tarihinden önce de takip ettiklerini ancak 21 Kasım'da hasta sayısının birden yükseldiğini kaydetti.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, "Hasta sayısında son iki haftaya göre yarı yarıya bir azalma oldu. İyi bir gösterge" dedi. Son iki haftadır su kaynaklı bir salgın yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Pehlivan, "Sorunun temel nedeni kanalizasyon sularının içme suyuna karışması" diye konuştu.

Yaşanan olayın rota virüsü salgını olduğunu dile getiren Prof. Dr. Pehlivan, 26 Kasım'dan sonra alınan su numunelerinde olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, "Koli form bakteri sıfırdır. 26 Kasım'dan beri bir gelişme var. Uç noktalarda 02 ile 0.3 ppm klor oranına ulaşıldı. En uç noktalarda ise 0.1 ppm klora ulaşıldı" diye konuştu.

Malatya kaynak suyunun temiz olduğunu ancak altyapı nedeniyle kirlenmenin söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Erkan Pehlivan, belediyenin uç noktalarda 0.5 ppm klora kadar çalışmalarını devam ettirmesi ve şehir merkezindeki su depolarında da klorlama çalışması yapması gerektiğini ifade etti.

İçme suyunda giderek bir iyileşmenin olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pehlivan, vatandaşlara ikinci bir emre kadar içme suyunu 5 dakika kaynatıp soğuttuktan sonra içmesini ve sebze ve meyveleri de yine kaynatılmış suyla yıkamasını önerdiklerini belirtti.

"Panik yaratacak bir durum yoktur" diyen Prof. Dr. Pehlivan, suya kanalizasyonun nasıl karıştığını bilmediklerini ancak su kesintileri esnasında karışma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Erkan Pehlivan, öğrencilerin okullarda şebeke suyundan içmesinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, Malatya'da 21 Kasım-1 Aralık 2005 tarihleri arasında hastanelere ishal rahatsızlığı ile başvuruda bulunan toplam resmi hasta sayısının 7 bin 753 olduğu bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 21:44:16
Güncelleme :1 Aralık 2005 Perşembe 21:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?