8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

Vatandaşa kurban uyarısı

Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abuzer Göğüs, kurbanlık hayvan alıp keserken dikkatli olunmasını salık vererek, "Küpesi olmayan hayvanları kesinlikle almayın ve dondurucuda sakladığınız etleri çıkarttıktan sonra tekrar buzdolabında saklayın" dedi.

Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abuzer Göğüs, oda binasında düzenlediği basın toplantısında yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlıklar ve kesim kuralları hakkında bilgi verdi. Göğüs, kurbanlık hayvan alınırken ve kesilirken dikkatli olunması gerektiğini, küpesi olmayan hayvanın kesinlikle alınmamasını tavsiye etti. 2000 yılından itibaren büyükbaş hayvanlarına küpe takma mecburiyeti getirildiğini hatırlatan Göğüs, belediyenin gösterdiği hayvan satış yerleri ve hayvan pazarından kurbanlık alınmasını ve buralarda kurbanlıkların kesilmesini önerdi.

Kurban kesilecek yerde önce çukur açılıp, İslami kuralların yerine getirilerek kurbanlık hayvanın kesilmesi gerektiğini vurgulayan Göğüs, "Kurban kesim işiyle uğraşarak kişinin elinde ve kolunda takı olmamalı. Kurban kesim ve et taksiminden sonra kurban işiyle uğraşan banyo yapmalı; çünkü herhangi bir mikrop gelmiş olabilir. Onun için temizlenmesi gerekir. Ete kan sürülmüşse veya yerle temas etmişse ılık suyla yıkanmalı" şeklinde konuştu.
Kurbanlık hayvanın anesteziyle bayıltıldıktan sonra kesilmesini öneren Göğüs, "Böylece büyükbaş hayvana hem eziyet edilmez hem de kesecek kişi işini daha rahat yapar. Kurbanlık hayvan etinin buzdolabında tek yemeklik paketler halinde dondurucuda saklanmalı. Dondurucudan çıkarılan et, oda sıcaklığında çözülüp hemen yemekte kullanılmalı. Sonra tekrar buzdolabına konulmamalıdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 15:34:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?