21
Kasım
2024
Perşembe
YAZIHAN - MALATYA
Belediye Sayfaları
Nufus
722.065
Yüz Ölçümü
830
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
15.993
Yüz Ölçümü
618
Belediye Sayısı
30
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yazıhan Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Yazıhan’ın doğusunda Fırat Nehri’nin kolu (Kuruçay) ve Elazığ il sınırı, batısında Hekimhan, kuzeyinde Arguvan-Hekimhan, güneyinde Malatya il merkezi ile Akçadağ bulunmaktadır. İlçe topraklarını Güneydoğu Torosların uzantıları engebelendirir. İlçe, yeryüzü şekli itibariyle güneyden kuzeye bir eğim göstermektedir. Kuzey tarafından dağlık ve vadilik alanlar, arazinin % 50’sini oluşturmaktadır. Malatya’ya 40 km. uzaklıkta olan ilçenin denizden yüksekliği 900 m.dir. İlçenin yüzölçümü 618 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; 19.295’tir.

İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir özellik göstermekte olup, Karakaya Barajı’nın etkisiyle, Malatya merkezine göre kışları daha ılıman geçmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda makineleşme , gübreleme ve ilaçlama gelişmiştir. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; arpa, buğday, baklagiller ve kayısıdır. Hayvancılıkta koyun, kıl keçisi yetiştirilir. İlçede el sanatlarından halı dokumacılığı gelişmiş olup, ekonomisinde büyük katkı payı bulunmaktadır.

Yazıhan yöresinde herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından ilçenin eskiçağ tarihi ile ilgili bilgi yetersizdir. Ancak yörenin eski bir tarihi olduğu sanılmaktadır. İpek Yolu’nun buradan geçtiği ve bir konaklama yeri olması muhtemeldir.

Tarihi belgelere göre yörede, XVI. yüzyılda bir köy olarak kurulduğu bilinmektedir. Bundan sonra Cumhuriyet dönemine kadar isminden söz edilmemiştir. 1936 yılında demiryolunun ve 1937 yılında karayolunun buradan geçmesinden sonra 1947 yılında nahiye konumuna getirilmiştir. 1990 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve Malatya’ya bağlı ilçe olmuştur.

İlçede tarihi eser olarak; Abdülselam (Abdülrezzak) Camisi, İriağaç Köyü Ünür mezrasındaki kale kalıntıları ve Ansır Mağarası, Selçik Mağarası gibi doğal oluşumlar bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.malatya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 22:27:41

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR