21
Aralık
2024
Cumartesi
MUŞ

Artık iş kadını oluyorlar

Bulanık İlçe Belediyesi tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) kapsamında hazırlanan ve bir yıl süreli olan 'Bulanık Kadın Eğitim ve İstihdam Projesi'nin tamamlanmasının ardından, kurulu haldeki tekstil tesisi ilçedeki kadınlara 10 yıllığına tahsis edilerek işletmeye açıldı.

Bulanık Belediyesi tarafından 2007 yılı içerisinde sürdürülen 'Bulanık Kadın Eğitim ve İstihdam Projesi'nin tamamlandı. Avrupa Birliği (AB) ve Bulanık Belediyesi tarafından ortaklaşa kurulan tesis, projenin tamamlanmasının ardından atıl halde kalmaması için ilçede yaşayan 16 kadına 10 yıllığına devredildi. Kadınlar tarafından işletilmeye başlayan tekstil makinelerinde yapılan ürünler satışa sunularak ilçe ekonomisine katkıda bulunuluyor.

Hazırlanan proje ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bulanık Belediye Başkanı Mehmet Nasır Aras, tüm yurtta olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de kadınların çok ciddi problemleri olduğunu söyledi. Kadınların hem ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları için hem de ciddi anlamda baskı altında olmaları sebebiyle hazırlanan projenin büyük önem arz ettiğini belirten Mehmet nasır Aras, "Bu kapsamda biz Bulanık Belediyesi olarak Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DKAP) kapsamında projeler hazırlarken kadınlarımıza yönelik olarak da bir proje hazırladık. Bu proje de kadınlarımızın hem eğitimi hem de istihdamını amaçlayan bir projeyi DKAP'a sunduk ve projemiz kabul gördü. Bu projemiz için gerekli olan 140 bin Euro'nun 100 bin Euro'sunu Avrupa Birliği ve 40 bin Euro'sunu da belediyemiz karşıladı. Bir yıl süreli projemiz hayata geçirildi ve 90 bayan bir yıl süre ile kurs gördüler. Kadınlarımızı burada bir çok şeyi öğrendiler. Kadınlarımız burada sadeci meslek öğrenip para kazanmanın yerine kadının toplumdaki yeri ve nasıl olması gerektiği hususlarında önemli bir eğitim aldılar" dedi.

Başkan Aras, belediye meclis üyeleri ile birlikte çalışmanın faydalı olduğunu görünce çalışmanın devam etmesi hususunda bir karara vardıklarını anlatarak şöyle konuştu:

"Meclis kararı ile kursa katılan kadınlarımıza işletmeyi 10 yıllığına devrettik. Bu işletmenin kirasını ve elektrik giderlerini belediyi olarak biz karşılıyoruz. Tesisin ilçemize yıllık olarak en az 100 bin YTL bir girdi sağlamasını bekliyoruz. Bizim bu işletmemizin ve bayan arkadaşlarımızın iki sorunu var. Birincisi pazar ikincisi sermaye sıkıntısıdır. Bu kapsamda özellikle tekstil sektörünün geliştiği illerimizde temaslarımız bulunmaktadır. Bu konuda Muşlu iş adamlarımıza büyük görevler düşmektedir. Bu arkadaşlarımıza iş imkanı sağlamaları için tekstil sektöründeki girişimcilerin katkıda bulunmaları için buradan da iş talepleri olabilir."

Atölyenin usta öğreticilerinden Birgül Çakır "Burada çalışmak için arkadaşlarımız 4 ay modelistlik kursu gördüler. Burada çalışan 13 bayanın hepsi işlerinde en iyileridir. Bizler burada yaklaşık olarak bir yıldan beri çalışıyoruz. Yeni yerimize yaklaşık birkaç ay önce geçtik. Düzenlemelerimiz halen sürüyor. Yaptığımız işler kalite açısından tartışılmaz. Fakat bizim sorunlarımızın başında malzeme ve pazar sıkıntısı geliyor. Bizler iş yapmak için malzeme bulamıyoruz. Kısıtlı imkanlar ile aldığımız malzemeleri dikiyor, bu defa da pazar bulamıyoruz. Burayı bir an önce canlandırmamız gerekli. Atölyemizde hür türlü makine mevcut. Bunun için destek bekliyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 12:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?