Muş Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz, 2009 yılında çocuk suçlarında artış olduğunu söyledi.
Polisevinde düzenlenen basını bilgilendirme toplantısına Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz, müdür yardımcıları ile şube müdürleri katıldı. Burada 2008 ile 2009 yıllarını karşılaştıran Süleyman İlhan Acaröz, 2009 yılında çocukların karıştıkları suçlarda artış olduğunu söyledi. 2009 yılında mala karşı işlenen suçlarda il genelinde yüzde 33, şahsa karşı işlenen suçlarda ise yüzde 4'lük artış yaşandığını ve çocuk suçlarında meydana gelen artışa dikkat çeken Emniyet Müdürü Acaröz, gerekli önlemlerin alınması için herkese görev düştüğünü söyledi. Mala ve şahsa karşı işlenen suçlarda il merkezinde yüzde 48, il genelinde ise yüzde 33'lük bir artış olduğu bilgisini veren Acaröz, il merkezinde 310, il genelinde 487 kişinin yakalandığını, bunlardan 16'sının tutuklanarak cezaevine konulduğunu belirtti.
Çocukların şiddete ve suça yönelmelerini tetikleyen faktörleri sıralayan Acaröz, "Gençlerin eğitim ve iş bulma imkanlarının az olması, kendilerini sahipsiz ve boşlukta hissetmeleri, arzu ettikleri ekonomik ve sosyal konuma varmak için kendilerini engellenmiş hissetmeleri, mevcut durumdan memnun olmama ve yeni bir çıkış yolu bulamama, ailenin duyarsız tutumu ve eğitimsizliği, hızlı iç göçten kaynaklanan kültürel farklılığın meydana getirdiği uçurumlar, kültürel yozlaşma, kötü arkadaş ilişkisi, ekonomik sorunlar gibi etkenler çocukların ve gençlerin suça sürüklenmesine neden olmaktadır" dedi.
Acaröz, şehrin huzur ve güvenin sağlanmasında ve suça karışan çocukların topluma kazandırılması noktasında en büyük etkenin polis-halk işbirliğinin sağlanması olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Bizim için önemli olan bu çocuklarımızın suça bulaşmasını önlemektir. Ancak suça bulaşmış olsalar bile bu çocuklarımıza tekrardan toplum içerisinde yer açabilmek için herkesin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Burada başta aileler olmak üzere herkese çok büyük görevler düşmektedir. İlimizde meydana gelen çocuk suçluluğunu ve çocukların suça sürüklenmelerine neden olan problemleri ortadan kaldırabilmek için mutlak surette kurumsal destek alınması gerekmektedir. Sadece polisiye tedbirlerle problemin çözümünde yetersiz kalınacağı açıktır. Başta sosyal hizmetler alanında olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve de suçun toplumsal bir olgu olduğunu düşünen herkesin, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi, problemin çözüme kavuşmasını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.