8
Eylül
2024
Pazar
MUŞ

Geçim kaynakları balıkçılık

Muş'un Varto ilçesinin Beşikkaya köyünde yaşayan Hıdır ve Zozan Çelik çifti balıkçılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.
 
Köyün Hızır Çeşmesi mevkiinde sekiz yıl önce alabalık tesisi kuran Hıdır Çelik, eşi birlikte balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor. 50 bin balık kapasiteli tesisi 70 bin YTL kurduğunu ve eşi ile birlikte tüm zamanını balık tesisinde çalışarak geçirdiklerini söyleyen Hıdır Çelik, balıkçılığın zevkli ama meşakkatli bir iş olduğunu söyledi. 

Dört çocukları bulunan ve çocuklarını köydeki evde bırakarak yaz kış alabalık tesisinde çalışarak zaman geçirdiklerini söyleyen Hıdır Çelik, "Sekiz yıl önce kurduğum alabalık tesisinde eşimle birlikte çalışıyoruz. Tesisimiz geçen yıllarda iki defa sele maruz kalarak hasar gördü. Ekonomik olarak imkansızlıklar içerisindeyiz. Maddi gücümüzün olması halinde tesis daha modern ve güzel bir piknik alanı haline getirilebilir. Burada balıkların tanesini 2.5 YTL'den satıyoruz. Vatandaşlar çok ilgi gösteriyor. Alabalık üretimini kendimiz yapıyoruz. Bu tesisteki olanaklar daha da büyütülebilir ama imkanlarımız kısıtlı olduğu için gelişip büyüyemiyoruz" dedi. 

Zozan Çelik ise, "Çocuklarım köyde kalıyorlar. Ben işime çalışmalarında yardımcı oluyorum. Bir bayanın yapabileceği durumdaki her türlü işi yapıyorum. Balık yakalamak, balıkları yemlemek gibi bir çok konuda eşime yardımcı oluyorum. Eşimler birlikte çalışmaktan zevk alıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 11:32:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?